Ходене по буквите , брой 40 (2832), 19 ноември 2009" /> Култура :: Наблюдатели :: Ходене по буквите
Български  |  English

Ходене по буквите

 

Аноним. "Писател под наем". Превод от френски Красимир Кавалджиев. ИК "Библиоскоп", С., цена 7,49 лева
Откъс от този текст беше публикуван през 2007 г. от сп. "Панорама" под заглавие "Професия: литературен роб". Преводачът Красимир Кавалджиев употребява и сигурно политически некоректния вече синоним "негър", с който по традиция означаваме автор, пишещ от името на друго лице. В това шеговито-негодуващо произведение анонимен белгийски писател, с няколко собствени романа, описва златните години на една крайно съмнителна професия, заразила не само френската книгоиздателска индустрия. В резултат се смеем над анекдотични ситуации, разкриващи комерсиализацията на словото, абдикацията на литературните авторитети пред прописващите медийни знаменитости. И въпреки всичко, нелепите ръкописи следва да бъдат поправяни: затова чевръстият издател, надушил бъдещ бестселър, сключва сделка с писател под наем, който бързо и дискретно да поправи некадърния текст, написан/изговорен от политик, музикант, актьор, медийна звезда, следствен или затворник... Аноним цитира изследване, според което 80% от публикуваните във френската република книги са плод на литературни роби, подсказвайки ни много пикантерии. "В повечето случаи робите се подбират измежду множеството автори с талант, но не успели да си извоюват лаврите на успеха", споделя горчивината си наемникът, уточнявайки, че политиците са първите клиенти на словесните негри. Познато ми е всичко това - и знам какво великолепно упражнение е да мислиш в стилистичния ритъм на високопоставен друг с идиосинкразиите на ценностния му речник. Но пък и да сънуваш правописни и смислови грешки в текст, писан, но неподписан от теб самия... Неслучайно като контрапункт "Писател под наем" носи епиграф от прекрасния писател Ерик Орсена ("Голямата любов"): "Ние принадлежим на сянката и трябва да останем в нея." Защото той самият с любов пишеше вместо Митеран.
 
Туве Янсон. "Кометата идва". Превод Анелия Петрунова. С илюстрации на Туве Янсон. Издателство "Дамян Яков", С., 2009. Цена 8 лева
Те са своенравни, прями и дружелюбни същества. Съзнанието им уравновесява смешното и страшното в жизнерадостна перспектива. Живеят в приветлив свят, в обсебваща простота. Свят, в който най-обикновеното е очарователно. И всяко зло – за добро. Ако четем съвсем отблизо, ще видим дори как социалдемократическият идеал на Скандинавия се подава иззад Муминтрол, Снусмумрик, Сниф – грубоватите приказни герои на Туве Янсон, белязали с безразсъдната си доброта поколения читатели. Но изведнъж сив прах покрива земята: - Не сте ли усетили нещо странно във въздуха напоследък? Нямате ли предчувствия? Не ви ли настръхва кожата на врата понякога? - Неее - каза мама Муминка учудено. - Някаква опасност ли има? - попита Сниф и се втренчи в Мускусния плъх. - Никога не се знае - промърмори плъхът. Космосът е толкова голям, а земята толкова ужасяващо мъничка и жалка... Вижте заглавието.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”