Български  |  English

Чума по новините

 
Историята с новините за епидемии по животните в пограничните райони се повтаря всяка година. Всяка година я забравяме и журналистите я разказват, все едно за първи път ни се случва. Жалко е, но ако пак новините не ни бяха убедили, че тази чума не е опасна за хората, отдавна да сме прежалили животните…
bTV разрева „цяла България“ с историята на баба Дора. Телевизията извая образа на Една българка, която падна на колене пред министъра на земеделието Румен Порожанов и спаси стадото си. Дора (която няма фамилия за телевизиите) спаси 140-те си овце и кози от превантивно убиване, според мерките, предприети от Българската агенция по безопасност на храните. Спасяването на едни животни и убиването на други направи още по-неясна заповедта за подчинените на министъра.
Възниква криза – в края на юни БАБХ открива, че има чума по овце и кози в две области на България. В средата на юли телевизия СКАТ, вместо да информира какво се случва и какво да правим при подобна криза, показва в кадър как ветеринари дърпат животно, преди да го умъртвят. „Алфа“ и СКАТ са телевизии, които се гледат в района на разразилата се драма. Добре е да съзнават, че трябва да са отговорни в такива случаи и да дават необходимата на хората информация. Политици, ветеринари и собственици на животни говорят на различен език. Кадритени показват, че между тях стои полиция.
Това правителство разполага с най-силния инструмент да говори на хората, които трябва да се разделят с животните си – един от вицепремиерите има регионална телевизия. На 15 юли, ден след умъртвяването на над 1000 животни в три села, СКАТ обаче само дистанцирано съобщава: От понеделник започва изплащането на обезщетенията за избитите животни в Ямболско и Бургаско. Припомняме, че през изминалата седмица бяха открити няколко огнища на чума по дребните преживни животни, което наложи подлагането на стотици овце и кози на евтаназия. На кого го припомнят? На хората, които цяла нощ не са спали, бунтувайки се до оградите на затворените им кошари? Колко безсмислени могат да бъдат клишетата в новините…
Разликата с „Алфа“ е само в изписването на „ефтаназия“ в надписите. Всъщност, чума, антракс, синя пъпка – всяко лято някъде убиват животни. През 2015 г. във Варна областният управител извади имената на двама министри, които били яли от заразено с антракс месо в местен ресторант, за да успокои хората, че няма опасност за човешкия живот.
По bTV излъчват пресконференцията на Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните, който трябва да обясни на хората в трите ямболски села защо убиват животните им. Не беше зле властта да помисли дали не й е нужен човек, който може да говори. Дамян Илиев може би е добър експерт, но когато искаш да ти повярват, че се налага да убиеш жива душа, не може да разясняваш формулата, по която се определя колко проби трябва да се вземат от едно стадо. Но и формулата потъна в дългото му обяснение кой чиновник от Европейската комисия идвал в понеделник и колко важен бил. Само по БНТ все пак извадиха в синхрон думите му на човек, а не на служител, че има две кучета и два коня и нито един ветеринарен лекар не може да убива без убедителна причина.
В новините журналистите говорят за чума по дребния преживен добитък и не се сещат да редактират пратените им съобщения на институцията, а в репортажите точно обратното - хората говорят за козите си като за принцесата на баба Дора и Надето. За да стане всичко още по-неясно и несигурно, министърът на земеделието Румен Порожанов пък говори за пропуски на БАБХ - не били говорили с всеки стопанин. Премиерът Бойко Борисов също е покосен от чумата – наложи му се да свика кризисен щаб, за да прати земеделския министър при хората. Новините от село Шарково показаха неспособността на един министър да говори в кризисна ситуация на хора, които реват за убити животни. В момента, когато има биосигурност, рече на хората в Шарково министърът, тогава щели пак да си гледат стада. Обеща им стада, каквито сте имали, на аналогична стойност. Това го обещава на хора, които кръщават козите си като деца…
Само че за какво са всички тези журналисти, които се изсипват като масовка в селата, в които полицаите и министерските чиновници са повече от селяните? Дали не е възможно, въпреки неспособността на служителите да се върнат към човешкия тон, журналистите да се върнат към работата си и да помогнат да разберем какво става чрез информация?
Ако сглобим картината на новините от последните две седмици, в момента има две чуми в страната. В Русенско и в Силистренско чакат афганистанската чума по свинете, която идва от фермите в Румъния. Пренасят я шофьорите на тирове и хвърлящите отпадъци в Дунава. Онова, което журналистите трябва да обяснят, е не коя коза ще бъде умъртвена утре, а какво спасяваме, като жертваме тези животни. Част от журналистите сякаш повече от всички подеха тезата, че ветеринарите убиват животните превантивно, за да обслужваме ЕС. Ако се вслушаме в интервютата, трудно ще разберем защо всъщност жертват тези животни. Шефът от БАБХ говори за 300 000 животни в страната, които ще спасим, ако убием 3 000, в друг репортаж говорят, че така спасяваме 1 млн. глави дребен добитък, в трети – че страната ни може да бъде изолирана на международните пазари. Може би, ако знаят за какво умират животните им, хората биха си простили, че не могат да ги спасят. Трябваше някой да обясни на зрителите колко много ще страдат животните им от чумата. Вместо това, политици и министри си прехвърляха отговорността, а журналистите ги отразяваха.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”