От пръв поглед ( кино), брой 28 (3217), 20 юли 2018" /> Култура :: Наблюдатели :: Поразителен Маковецки
Български  |  English

Поразителен Маковецки

 
„Запознанство” (Знакомство), 2017, Русия, 93 минути (2 серии), режисьор – Иля Максимов, продуцент Дмитрий Фикс, сценарий Виктория Бугаева, оператор Юрий Бехтерев, музика Иля Духовни, в ролите: Павел Баршак, Сергей Маковецки, Агния Кузнецова и др.
 
Щеше ми се една от финалните ми колонки за „Култура“ символично да бъде за руски филм с любим актьор – следя неизменно това кино от самото си постъпване в редакцията. Утехата, ако има такава пред края на любимия вестник, е, че в навечерието на 60-ия рожден ден на Сергей Маковецки (13 юни 1958), руската НТВ е излъчила новия си филм „Запознанство”.
Младият хубавец Коля (Павел Баршак) от година е безработен. Не прави друго, освен да пие и да рови до полуда в социалните мрежи. Сериозната му съпруга Ася (Агния Кузнецова) заявява, че го напуска. Реакцията му е вяла. Брат му е продаван художник (Владимир Епифанцев) – със самочувствие, успех сред жените и бащин любимец. С него, за разлика от баща си (Сергей Маковецки), Коля общува на живо. Не щеш ли, отивайки в ателието му, го открива мъртъв във ваната, където плува сешоар. Наводнение предизвиква съседи да се качат. Коля се скрива под леглото. Онези уведомяват полицията и крадат. Пристигат двама униформени. Решават, че е самоубийство и излизат да пушат. Коля звъни на баща си. Той е строг и сприхав. Не вярва, че синът му се е самоубил. Възлага на Коля да предприеме собствено разследване. Държи го изкъсо. Устройва му по интернет среща с подозирана девойка. Коля се дърпа, но слуша. И се започва екшън с жени, секс, пиене и играене на разни роли. Замесена е братова картина с гола червенокоса жена в гръб. И галеристка. Междувременно Ася го прогонва от своя апартамент и той е принуден да заживее с нетърпимия си баща. Все пак, провежда своето разследване. В крайна сметка се оказва, че братът съвсем не е този, за когото се е представял в семейството.
Филмът е криминална мелодрама, в която социалното е изтикано на заден план, колкото и силно да е застъпено непренебрежимото място на интернет и социалните мрежи в живота ни. По-важно е екзистенциалното състояние на героите. Ефектно е визуалното решение с общуването между Коля и баща му през скайп или телефон – адекватно на отчуждението им. Във флашбек се появява братът с разни жени, включително и Ася. „Запознанство“ е средноват, но напрегнат филм. Не разбирам защо е разделен на две части. Въпреки че е телевизионен, по нищо не отстъпва на други днешни руски криминалета.
Младият Павел Боршак е почти неизменно в кадър и е истински мекушав маргинал, болен от интернет и неочаквано дори за себе си хвърлил се в братските потайности. Агния Кузнецова, изиграла незабравимата Анжелика в „Товар 200“ (2007) на Алексей Балабанов, е вече зряла жена. Пресъздава лутането на героинята си убедително.
Но ключът към филма е Сергей Маковецки като нещастен и арогантен баща – куцукащ, с бастун или инвалидна количка, пред телефон или лаптоп, той е като вулкан от неудовлетворение, обич, амбиция. Въпреки че тук е най-често вихрен, пак е поразителен, подобно на отстраненото си поведение в “Прорва” (1992) на Иван Диховични, „Три истории” (1997) на Кира Муратова или в „За изродите и хората” (1998) на Алексей Балабанов. Ролите на Маковецки в киното са близо 80. И за кой ли път той пронизва със светлите си очи. Те са един от най-въздействащите му актьорски инструменти: големи и присвити, дълбоки и пронизващи, жестоки и тъжни... Друга особеност на неговата харизма са тръпните модулации на гласа. Въпреки че се снима сравнително често, не бях гледала Маковецки от „Вечното завръщане. Кастинг” (2012) на Кира Муратова. Любим актьор.
Спомних си какво ми каза той за спецификата на актьорската си работа през 1998 в Москва: „Уверен съм, че във всичките ми роли има по нещо от самия мен и това лесно може да се извади, та дори да е без думи. И навярно това е магията, с която приковаваш интереса на някакво поколение, а друг твой колега, не по-малко талантлив от теб, не предизвиква никакви емоции. И въпросът не е само до майсторство, умение, лицедейство - по-скоро е нещо лично, да не говорим за същност, че е гръмко, но очите, очите - те са твоите, с тях гледаш на света, променят се заедно с теб самия”...
Филмът може да се види в интернет.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”