Български  |  English

Ана Александрова (1924 - 2018)

 

Тя се счита за безспорен доайен на българското балетознание. Нейните монументални трудове: „С крилете на Терпсихора ( първата балетна история у нас), „Балетът през вековете”, „Биография на танца и балета”, „Българският балетен театър”, както и портретните й книги: „Нина Кираджиева” и „Творецът на зримата музика – Петър Луканов”, представят най-цялостното и разностранно изследване на историческия развой на родното ни танцово изкуство. Със своите неизброими критически статии, рецензии, портрети и либрета за балетни творби, Ана Александрова десетилетия наред бе водеща фигура и безспорен авторитет в националната ни култура. Личност с енциклопедични познания, артист, творил на сцената и непосредствен свидетел на най-интензивния период в историята на балета ни, Ана Александрова бе щастливо съчетание на знания, опит и талант. Главен редактор на първото специализирано издание за балет у нас - в. „Танц”, дълги години ръководител на Пресцентъра на Варненския международен балетен конкурс – авторитет, на чиято точна и безкомпромисна оценка българската балетна общественост се осланяше дълги години. Съдбата бе благословила големия критик и историк с дълголетие и творчески потенциал. Трудно бихме си представили историята на родния балетен театър без перото на Ана Александрова. За богатото си творчество, съдържащо, освен балетна критика и поезия, преводи и сценарии, тя е носител на редица престижни награди и отличия – Златна и Кристална лира, отличието „Анастас Петров” и орден„Кирил и Методий” – I степен.
Неоценими са заслугите на тази забележителна жена за опазването и съхраняването на паметта за българското балетно изкуство. На „най-нравственото ” (Чайковски) и вечно младо изкуство тя отдаде дългия си, пълен със смисъл и творчество живот.
Поклон пред паметта й!
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”