Български  |  English

Кралят променя устава

 

Шведската академия е в сериозна криза след период на дълбоко несъгласие между членовете й по важни въпроси. В основата на конфликта отпреди седмици е било настояването на част от Академията да изключат един от членовете й - поетесата и драматург Катарина Фростенсон. Мнозинството от избраните в Академията се противопоставя. При гласуването по въпроса осем от членовете са против изключване, а шест – за. Резултатът води до разцепление.
Конфликтът е свързан с това дали Фростенсон не се намира в ситуация на конфликт на интереси. Съпругът на Фростенсон е художествен ръководител на културен център в Стокхолм, който ръководи заедно с нея и на който тя е съсобственик. Центърът години наред е получавал финансова подкрепа от Шведската академия.
През ноември 2017 г. шведският вестник „Дагенс Нюхетер” разкри, че 18 жени обвиняват съпруга на Фростенсон в сексуално насилие и тормоз. Чрез адвоката си обвиненият мъж отрича деянията.
След тези обвинения, Шведската академия прекъсна връзките си с въпросния мъж, а адвокатска кантора извърши разследване на всеки един от членовете на Академията за връзки с него.
В шведските медии резултатите от гласуването, а и от разследването на кантората се споменават като причина трима от членовете на Академията - Петер Енглунд, Шйел Еспмарк и Клас Йостергрен - да я напуснат.
Същевременно адвокатската кантора препоръчва на Шведската академия да подаде сигнал в полицията за дейността на културния център. Но според интервю на Сара Даниус, по това време все още постоянен секретар на Академията, пред шведския вестник „Свенска Дагбладет”, мнозинството от членовете отказват.
Няколко дни по-късно в. „Дагенс Нюхетер” разкрива части от тайното разследване на адвокатската кантора. Според него, съпругът на Фростенсон е разкрил предварително пред медиите имената на шестима лауреати на Нобелова награда по литература. За първи път това се случва през 1996 г.
На 10 април т.г. Хорас Енгдал, член на Академията и неин постоянен секретар (1999 – 2009), публикува статия във вестник „Експресен, в която остро критикува Сара Даниус. Енгдал описва Даниус като най-слабия постоянен секретар на Академията от 1786 година насам. Шйел Еспмарк, един от членовете, няколко дни по-рано напуснал Академията, казва, че статията на Енгдал е “най-срамното нещо, което някога е чел“. Конфликтът между членовете на Академията се задълбочава.
Два дни по-късно, след тричасово заседание на Академията, Сара Даниус обявява, че напуска културната институция. Малко по-късно става ясно, че и Катарина Фростенсон напуска Академията.
Следват бурни реакции. Редица обществени фигури, както от културната, така и от политическата сфера, обявяват подкрепата си за Даниус. Както юристи, така и учени призовават Академията да публикува цялото разследване.
След тези събития кралят на Швеция обявява, че ще промени устава на Шведската академия, така че да бъде възможно членовете й да могат да я напускат по собствено желание. Според сегашния устав, членовете на Академията заемат местата си пожизнено. Всеки един от тях заема определен стол. Досега да напуснеш Академията, на практика означаваше да напуснеш работата в Академията, а столът, заеман от съответния член, да остане празен. Единствено кралят, който е и патрон на Академията, има право да променя устава й.
На 20 април т.г. Шведската академия публикува прессъобщение, от което става ясно, че предава разследването, извършено от адвокатската кантора, на икономическата полиция. Академията признава, че финансовата подкрепа, отпусната на културния център, е била в нарушение на правилата за конфликт на интереси, защото един от членовете й е бил партньор в търговското дружество, получило парите. Съобщава се и че адвокатското разследване стига до заключението, че съпругът на Фростенсон не е повлиял за решенията на Академията за награди и стипендии. Ще бъдат взети мерки за преразглеждане на правилата за конфликт на интереси, а също и за укрепване на правната компетенция на Академията. В прессъобщението се посочва също, че Академията се надява да възстанови доверието в институцията и че онези, които напуснаха столовете си, ще поискат да се върнат. Подчертава се, че “Нобеловият комитет на Шведската академия - работната група, която подготвя дискусиите за наградата и прави препоръки, преди да се вземе решението за наградата - е непокътнат и е вършил работата си редовно през пролетта".
 
22 април 2018
(по материали от шведските медии)
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”