Честито! , брой 6 (3195), 16 февруари 2018" /> Култура :: Юбилеи :: Димо Димов на 80
Български  |  English

Димо Димов на 80

 

Професор Димо Димов, цигуларят, квартетистът, създателят на фестивала „Аполония”, политикът и дипломатът закръгли своите осем десетилетия. За този бележит български деец на културата може да се каже, че никога не си е губил времето. И че с каквото се е захванал, то винаги е било с дълготрайна визия за живот. И до днес създаденият от него Квартет „Димов” е най-висока мярка в българската квартетна традиция. Повече от 60 години успехите на този квартет са символ на възможности и на реализация – както у нас, така и в чужбина. Така бе заложена и до днес се реализира идеята за фестивала „Аполония” в Созопол. Повече от 30 години фестивалът събира културна общественост и публика в разговор, който продължава всяка година.
Човек, който умее да реализира, да отстоява мечтите си – Димо Димов го прави и днес, заедно със свои последователи, ученици, приятели. Внушава с присъщата си спокойна увереност, с авторитет и респект в една не особено отзивчива среда колко важно е да се подпомага националната култура. Продължава да работи, да създава събития.
Пожелаваме му да го прави десетилетия напред!
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”