Български  |  English

Киномания

 

16 - 30 ноември
 
в НДК – зала 1 и Люмиер Lidl, Дом на киното, „Одеон”, G8, EuroCinema и Френски институт
 
 
Киномания се провежда за 31-ви път от 16 до 30 ноември в НДК – зала 1 и Люмиер Lidl, Дом на киното, „Одеон”, G8, Euro Cinema и Френски институт.
Филмът на откриването е дебютът на Галин Стоев „Безкрайната градина” по пиесата „Приятнострашно” на Яна Борисова.
Ще бъдат показани над 50 невиждани досега и класически заглавия, разпределени в 15 програми, сред които „Киното и неговата история”, Джак Никълсън на 80, Джейн Фонда на 80, Дъстин Хофман на 80, „А душата им пее”, „Фестивал на фестивалите”, „Ново българско кино”, Фестивал на френския филм и др. Сред най-очакваните заглавия са „Три билборда извън града” на Мартин Макдона, „Формата на водата” на Гийермо дел Торо, „Субурбикон” на Джордж Клуни, Blade Runner: The Final Cut (1982-2007) на Ридли Скот, „Въртележка” на Уди Алън, „Свят измислен, пълен с чудеса” на Тод Хейнс, първата българо-литовска копродукция „Чудо” на Егле Вертелите, „От песен на песен” на Терънс Малик, „Смъртта на Сталин” на Армандо Янучи, „Матилда” на Алексей Учител, „Болшой” на Валерий Тодоровски, Saura(s) на Феликс Вискарет, „Ела Фицджералд: Струва си да живееш” на Шарлот Зуерин, „Прекратяване на огъня” на Еманюел Куркол, който ще присъства лично... Ще видим още 3 съвсем нови български филми: игралните „Лили рибката” на Ясен Григоров и „Кораб в стая” на Любомир Младенов, както и документалния „Да живее България” на Адела Пеева. Фотоизложби, дискусии и специални прожекции за фенове са сред съпътстващите събития.
Като подгряващ филм на Киномания бе „Сиянието” на Стенли Кубрик в неговата 143-минутна версия. На 11 ноември в кино Люмиер бе първата прожекция на класическия филм на ужасите на голям екран у нас.
Организатор на Киномания е НДК със съдействието на Столична община, София – град на киното и в партньорство с чужди културни институти.
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”