Ходене по буквите , брой 25 (3170), 30 юни 2017" /> Култура :: Културен коктейл :: Ходене по буквите
Български  |  English

Ходене по буквите

 
Бойко Пенчев. “Спорните наследства”. София: Фондация “Литературен вестник”, 2017. Цена 8 лв.
Интерес буди най-вече актуалната литературна критика на литературния историк. Изданието се разделя на четири: “Национализирането на империята”, “Канонът - вписвания и присвоявания”, “Бащи на 90-те” и “Сърцата на настоящето”. Всеки дял приключва с теоретично възпален Appendix. Знаковите съвременни автори за Пенчев са Господинов, Русков, Парушев… Той чете предимно прозата. Що се отнася до 90-те, Пенчев казва, че има две тенденции: 1. Онтологизирането на езика; 2. Изобретяването на традицията. Защо наследството да е спорно: (...) новото хилядолетие в българската литература не създаде своя “епистема”, а продължава да рециклира интуициите на деветдесетте. Българската литература, особено прозата, през последните петнадесет години се оттласна нагоре - и като престиж, и като читателски интерес, и като качествени текстове. Мисля обаче, че това става възможно благодарение на усвоения опит на предходното десетилетие. Благодарение на спорното наследство на 90-те. Така пише една от ключовите фигури на 90-те в литературата, чиято прозорливост или “слепи петна” са от безспорно важните и в днешната културна ситуация.
 
Боян Манчев. “Облаци. Философия на свободното тяло”. Художник Свобода Цекова-Имдорф. София: Metheor, 2017. Цена 10 лв.
Манчев признава, че търси “нова философска форма, отговаряща на изискването за динамична онтология и нов израз на етически, естетически и политически опит”, докато изследва и преподава в Париж, София, Берлин, Виена, Франкфурт и Токио. Ето образец: Множественото време на вдъхновението. Виенски сецесион, Киа, Търново надолу по Янтра, зимата на Франкенщайн, дъжд в библиотеката. Това е завръщането на смисъла, преустановеното време, чудото на обратимостта. Вдъхновението е чудо на обратимостта и надеждата. Устояващото вдъхновение е чудото на живота. Или: Отпусни се и мечтай безцелно, безпричинно. Нито животът, нито смъртта имат смисъл. Единствено неистовото удоволствие, паякът на насладата ще ни вплете в облачната примка, в мрежата на мига. “Облаци” на Манчев е новина, радикална новина. С тази книга той става свой и несвой и за поезията.
 
“Между книгите и хората”. София: Факултет по журналистика и масова комуникация на СУ “Св. Климент Охридски”, 2017.
Сборникът е създаден от студентите от трети курс, специалност “Книгоиздаване”, като резултат от занятията им по дисциплината “Учебно издателство - майсторски клас” с преподавател Георги Александров през академичната 2016/2017 г. Отбелязваме неговите стории за малки и големи книжари и книжарници, защото в изданието е последното от малобройните интервюта на непрежалимата Бояна Петрова, разпитвана за книжарница „Нисим”: Живеем сред книгите, срещаме хора, които ги обичат. Само колко разговори, какъв обмен на мисли и разкази е имало… Тук е място за говорене, а не просто за книготърговия от типа “дай ми парите, ето ти книгата”. Много е хубава картинката, когато хората се струпат на витрината! А ние тук, вътре, тайничко ги следим какво правят и им се радваме.
Помним, Бояна.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”