Ходене по буквите , брой 23 (3168), 16 юни 2017" /> Култура :: Културен коктейл :: Ходене по буквите
Български  |  English

Ходене по буквите

 
Маргарита Серафимова. „Демони и свят”. Редактор Ани Илков. Художник Кирил Златков. София: Black Flamingo Publishing, 2017. Цена 12 лв.
“Демони и свят” в три точки. 1. Тези тристишия не са хайку. Тук няма Изток. Тези творби имат своите корени в самите себе си. Или тяхна родина е единствено предишната книга на Маргарита Серафимова “Животни и други богове”. 2. Бях писал (вж. бр.34/ 2016), че М.С. е адвокат на красотата. Сега ще уточня, че тя защитава красотата от собствените си многобройни, лакоми и коварни демони. Целта е да бъде възстановена справедливостта - красотата преди хората, дори светът преди хората. Свят преди етиката и естетиката да бъдат разделени, първобитен и изтънчен. Затова тези стихотворения са като надраскани върху свода на пещера някъде по Средиземноморието, близо до нас. 3. Лирическият Аз на “Демони и свят” е воин, но когато най-после намести както трябва шлема си - а това е скритият сюжет на стихосбирката, - шлемът на неговите психологически защити пада: и на мястото на воина се появява чудотворецът, който печели делото на красотата. И тя е свободна. Подава ръка на миналото да се изправи.
 
Владимир Попов. “Епилог”. Избрани и нови стихотворения. Пловдив: Жанет 45, 2017. Цена 18 лв.
Това е поетика на угриженото сърце. От нея звучи гласът на един притеснен, много добър човек, който постоянно и безрезервно се раздава, постоянно се опитва да защити семейството си от угрозата на смъртта. Но, разбира се, няма как да успее. Затова и с хода на времето поетиката на Владимир Попов постоянно се развива. Читателят вече не чете само отлична литература, чете неизбежно трагичен живот, чете живот - особено в стихотворенията за покойната съпруга, които станаха едно от събитията в българската поезия през последните години. Действително те са разтърсващи и отварят нови простори за скръбта. Такива са и политическите му стихотворения като “Смяна на часовото време”. Аз обаче искам да обърна внимание на друга една строфа: “Но след житейски битки и беди,/ след вихъра нечакан и незнаен- / ти може като син да си отчаян,/ ала като баща непоклатим бъди”. На 25 май т.г. Владимир Попов деликатно отбеляза своята 75-годишнина с премиерата на “Епилог”. Сигурен съм, че стихотворенията в тази книга са непоклатими. Такъв нека бъде и в идните години техният достоен автор.
 
Гриша Атанасов. “Малки нощни коментари”. София: е-press, 2017
Ако един публицистичен коментар е качествен, той задължително надживява деня на своята публикация, надраства времето и се превръща в корен на нашето настояще. Точно такива са коментарите на Гриша Атанасов - споменатите в тях имена и казуси се превръщат в типология. Публикувани под псевдоним или като редакционни в “малкия, но храбър сайт е-vestnik.bg”, както казва авторът, те наистина са свидетелство за времето, в което живеем. Гриша Атанасов навсякъде показва изключителна прозорливост, чувство за хумор, ерудиция и човещина. Между коментарите бих посочил обаче забележителното интервю с Георги Ангелов като преводач на може би най-важния роман на този век - “Доброжелателните” от Джонатан Лител. Интервю-предупреждение.
 
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”