Български  |  English

25 години
Процес – Пространство

 

Международният фестивал за съвременно изкуство Процес Пространство отбелязва 25 години от своето начало. Традиционно фестивалът се провежда в Балчик, но тази година, между 28 май и 14 юни, домакин на събитието беше Русе. Мотото на фестивала „Арсенал” е свързано с богатството от средства, чрез които може да се изразява един артист. То идва да напомни също, че Процес - Пространство през годините е бил отворен за всякакви артистични експерименти и е привличал участници, които работят с целия арсенал от съществуващи медии, като традиционните живопис, графика, скулптура, но и инсталация, пърформанс, видео, звук...
25-ото издание на фестивала представи 50 творци от 30 държави. Символично 25 от тях са нови участници, които работят с други 25, участвали предишни години. Новите артисти са подбрани от 5-членно международно жури сред 400 кандидатури.
В самото начало на фестивала в Дом Канети в Русе беше открита изложба, представяща произведения, създадени през годините, които днес са част от богатата колекция на Фондация Процес - Пространство. Очаква се един ден селекция от тези творби да бъде представена в частен музей на съвременното изкуство, който се предвижда да бъде открит в Русе.
Програмата на фестивала тази година включи презентации, уъркшопи, пърформанс, проекти и акции из града, включително премиера на пиеса по сценарий на Димитър Грозданов с участието на артистите Велислав Павлов и Мариана Крумова.
За нуждите си фестивалът използва т.нар. „Хот Спот Каравана”, ситуирана в различни точки на Русе, съобразно изявите на творците. Така беше осигурено своеобразно временно пространство, място за срещи и информационен център на фестивала, начална точка на събития или домакинство на видео презентации и изяви.
В края на активната част на фестивала беше открита и финална изложба в Русе с творби, създадени по време на самия арт форум, подредени в малката галерия на Дружеството на русенските художници, намираща се на ул. „Борисова” 6. Изложбата ще продължи до 28 юни, след което ще пътува до Балчик и София.
Фестивалът Процес – Пространство е дългогодишен и утвърден форум за съвременно изкуство, който се провежда по инициатива на изкуствоведа Димитър Грозданов от 1992 г. без прекъсване. Основната му част e съсредоточена в рамките на 2 седмици в началото на юни, като тази година програмата му обхваща редица съпътстващи изложби в различни градове на страната през годината. Повече за фестивала – на www.processspace.net.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”