Ходене по буквите , брой 24 (3081), 19 юни 2015" /> Култура :: Културен коктейл :: Ходене по буквите
Български  |  English

Ходене по буквите

 

Тони Морисън. „Бог да бди над детето”. Превел от английски Любомир Николов. ИК „Обсидиан”, С., 2015, цена 15 лв.
 
Тони Морисън е на 84, а това е последният й роман, публикуван неотдавна в САЩ. У нас познаваме романите й „Песента на Соломон”, „Възлюбена” и „Джаз”, знакови в забележителната й кариера, увенчана с „Пулицър”, Президентския медал на свободата и, разбира се, Нобеловата награда през 1993 г. „Бог да бди над детето”, оригинално заглавие GodHelptheChild, не представлява предизвикателство от ранга на изброените романи, но се чете буквално на един дъх. Първоначално Морисън ни подвежда със стилистиката на „Сексът и градът”, но постепенно текстът набира мощ и се въздига до онази неразчленима смесица от гений и баналност, пред която великата писателка ту ни предлага, ту ни отказва своята помощ в спасяването на Човека. И си мислиш, че само един Бог може да ни спаси. Темите са обичайните: расизмът, сексуалните издевателства, убийствата на деца, самоомразата, страховете от изоставяне... За мен обаче основната интрига в този роман е как общуваме един с друг през най-ранните си травми, как се срещат и как ни разделят невидимите ни рани. Централният женски персонаж – чернокожата красавица Брайд, преди десетилетия обвинява учителката си в детската градина в сексуално посегателство, само и само да получи одобрението на своята по-скоро бяла майка, само и само майка й най-после да я докосне, да не се срамува да крачат заедно по улицата... И това опропастява всичко. Опитът да забравиш е невъзможен. След ред перипетии, луксозната Брайд се оказва буквално в пустошта – между утопията и антиутопията. Пред нея е миражът на антиконсумеристкото всекидневие, благодарение на което да продължи живота си. Разбира се, на финала Брайд очаква от любимия си, също излязъл от каталог на психически травми, бебе. Но Тони Морисън предвидливо не захаросва ситуацията: „Чуй ме. Тепърва ще разбереш какво е необходимо, какъв е светът, как действа и как се променя, когато станеш родител. Успех и Бог да бди над детето.” Злото е неизтребимо. И детето не е решение за самите нас, разбира се, но все е някакво начало.
 
„Знанието като ценност, познанието като призвание”. Юбилеен сборник в чест на професор Пепка Бояджиева. Съставители Румяна Стоилова, Кръстина Петкова и Светла Колева. ИК „Изток-Запад”, С., 2015, цена 12 лв.
 
Солидният том е „дарен” на проф. Бояджиева „за идеите и знанията, с които впечатляващият брой нейни книги, студии и статии в областта на образованието, науката, доверието и ценностните устои на съвместния ни живот, които обогатяват вече повече от три десетилетия полето на социологията и социалните науки в България.” Изданието е разделено н седем части: „Съвременната социология: теоретични и дисциплинарни предизвикателства”, „Идейни наследства и съвременни реалности”, „Социални и образователни неравенства”, Образованието: между политическите намерения и практическите резултати”, „Академични институции и реалности: политики, практики, парадокси”, „Мобилни социални реалности: в търсене на интерпретативен ключ” и „Демокрацията в генерационна перспектива”. Изключително интересни текстове на силни умове.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”