Български  |  English

С копнеж по смисленост

 
На този кратък текст му отива да е зареден с колебание. Освен в едно. Спектакълът на Драматичен театър „Стефан Киров” от Сливен ме вълнуваше. Вълнуваше и цялата зала. Представям си как Маргарита Младенова е решила да го прави. „Възхвала на колебанието” от Георги Господинов е желание - и яростно, и опитващо се сякаш на инат да преодолее резигнацията – желание да стигнеш до края, почти до правия текст (във финала), да потърсиш удовлетворение, че попадаш на текст, който казва почти всичко, което човешки те вълнува днес. (Щях да напиша „граждански”, но тази дума периодично губи красотата и чистотата си.)
Маргарита Младенова може да направи и по-театрално зрелищен спектакъл. На това не й трябва, то само ще отклони вниманието от словото, от смислите, които то носи и поражда. Тази вечно високо температурна Маргарита Младенова сигурно сега е примирена с резултата, защото може да каже: „Казах си!”.
А онова, което ни казва тя с думите на Георги Господинов, е нещо колкото съкровено, толкова и засягащо всички ни, то буди остатъците от свят в нас, то прави усилия да ни даде вяра, че от пясъците на дните ни можем да изградим кулите на онова, което сме или бихме могли да бъдем. Всичко, което изговаря запалената и вдъхновена група актьори на сцената (Деница Петкова, Десислава Касабова, Таня Йоргова, Добромир Цветков, Димитър Костадинов, Ивайло Гандев и Михаил Илийков), са наши или бихме искали да са наши думи, мисли, наша вяра и упование, наши любови и продуктивни съмнения, наша спасителна лодка на светите ни колебания, наша болка, но и гълъбовото смирение със самоуважението и съзнание за ценността ни.
Думите на Георги Господинов са думи на спомена за онова, което сме изгубили по пътя, на осъзнаването, че и самият път сме изгубили в мъглата на дните си. Те са думи честни, почтени, вълнуващи и пробуждащи ни към размисъл. Този размисъл може да не породи нищо друго, освен съмнение, че не живеем както бихме могли. Но и то не е малко.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”