Български  |  English

Три ранни разказа на Селинджър

 

ИК „Бард” представя „Три ранни разказа” от Дж.Д.Селинджър в превод на Любомир Николов. Книгата съдържа „Младежи” и „Иди да видиш Еди”, публикувани през 1940 г., и „От веднъж седмично не се умира”, публикуван през 1944 г. Разказите са отпечатани в списанията Story и UniversityofKansasCityReview, макар по същото време Селинджър да копнее за дебют в знаменития TheNewYorker. Изданието, с илюстрации, е първата законно публикувана книга на писателя от над 50 години насам.
И трите разказа могат да бъдат приведени по общия знаменател на когнитивния дисонанс. Персонажите продължават да общуват помежду си, въпреки че техният бъбрив диалог постъпателно увеличава емоционалните разстояния между тях. Комуникацията винаги е привидна. Лъжите и истините вежливо се размесват, разумът и лудостта взаимно се проникват– и само неудовлетворението на всеки герой е константна величина. Заплахата виси над финала на всеки разказ. Намеците, които невнимателният читател може да пропусне в бързината на повествованието, спояват и трите текста. Завръщането към ранните творби на Селинджър ни въвежда в работилницата на един от най-големите белетристи на ХХ век – работилница, в която ще се родят „Спасителят в ръжта”, „Девет разказа” и „Семейство Глас”.
 
М.Б.


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”