Български  |  English

Какво би променил Законът за еврейската държава?

 

В неделя израелското правителство трябва да обсъди един оспорван проект за закон, който, ако бъде одобрен от Кнесета, би закрепил законово определението на Израел като еврейска държава.
„Законът за националната държава” получава подкрепата на голяма част от управляващата коалиция в Израел, но е подложен на критики от юридическото съсловие и от депутатите от левицата.
На фона на засилващото се еврейско-арабско напрежение в Израел, привържениците на проекта поддържат тезата, че той ще засили еврейския характер на Израел. Противниците му се опасяват, че той ще раздуха огъня на конфликта.
Ето какво трябва да се знае за проектозакона:
Проектозаконът указва ясно, че Израел е държава на евреите или, както се казва в него, „определя идентичността на Държавата Израел като национална държава на еврейския народ”. Между другото, това означава, че нейната юридическа система трябва да се ръководи от еврейския закон и че национални празници ще бъдат еврейските празници плюс Деня на независимостта и паметта.
Проектозаконът постановява, че националният химн на страната ще бъде „Hatikvah” и че нейното знаме е синя Давидова звезда на фона на сини и бели райета. Проектозаконът включва в себе си и Закона за завръщането, според който автоматично се дава израелско гражданство на всеки евреин, който го поиска.
Някои части от проекта от сега нататък ще бъдат закони. Но Законът на националната държава ще стане един от основните закони, които направляват израелската юридическа система и които могат да бъдат отменени по-трудно от обикновените закони[1].
От законодателите в дясното пространство бяха предложени две версии на Закона за националната държава. Едната е нещо като компромис, формулиран в офиса на министър-председателя Бенямин Нетаняху. По-раншната версия включваше и определянето на иврит като единствения национален език, давайки на арабския статут на второстепенен, и заявяваше значението на имплантирането през границите на Израел, един недефиниран термин.
Защитниците на законопроекта твърдят, че еврейскостта на Израел никога не е била истински предмет на специфичен закон.
Юдаизмът е споменаван във всички закони на страната и религиозните власти контролират някои церемонии като женитбата. Но съществуващите 11 Основни закона се занимават основно с държавните институции, като Кнесета, съдилищата или президентството, а Основният закон „Човешко достойнство и свобода” определя демократичния характер на страната. Законът за националната държава, твърдят привържениците му, ще равнопостави еврейските ценности и демократичните ценности.
„Въпреки че има широк консенсус в израелското общество по дефинирането на Държавата Израел като Еврейска държава, характеризирането на Израел като национална държава никога не е включвано в Основните закони.”, беше написал депутатът от Ликуд Зеев Елкин в предишната версия, създадена от него.
Нетаняху отдавна иска палестинските водачи да признаят Израел като еврейска държава, нещо, което те винаги са отказвали да направят. Именно в този контекст Елкин пише, че законът „има двойно значение, особено във време, когато някои искат да отрекат правото на еврейския народ на национално огнище в своята страна”.
Противниците на проекта се страхуват, че еврейският характер на Израел ще присвои неговия демократичен характер.
Декларацията за независимостта на Израел го определя като еврейска и демократична държава, един двоен ангажимент, в който равновесието понякога бе трудно за поддържане. Противниците се страхуват, че проектозаконът ще отчужди още повече израелското арабско малцинство, което представлява около една пета от населението; че ще раздуха разногласията и ще даде аргументи на неприятелите на страната.
В частност, някои израелски юристи се противопоставят на онези части от проектозакона, които постановяват, че законодателството трябва да се ръководи от еврейския закон и че съдилищата трябва да прибягват към него, когато гражданското право не предоставя ясни отговори.
„Израел е национална държава, чиято визия е изградена от три главни съставки: еврейскостта, демокрацията и правата на човека”, пише професорът по право в Еврейския университет Рут Гависон в доклада си върху законопроекта, поръчан от правителството и публикуван тази седмица. „Законът за националната държава може да наруши важното равновесие, което пази целостта на тази визия.”
Проектозаконът се стреми да дефинира генералните принципи и да запази съществуващото законодателство. В качеството му на Основен закон, тези принципи трябва да ориентират останалата част от израелската юридическа система.
Амир Фуш, ръководител на Проекта за защита на демократичните ценности в тинк-танка Israel Democracy Institute в Йерусалим, твърди, че законът ще улесни гласуването на дискриминационни закони в Кнесета и защитата им пред съдилищата.
„Целта е да се промени равновесието. Ние имаме твърде много демокрация, твърде много свобода и не достатъчно юдаизъм”, казва той, обяснявайки позицията на защитниците на инициативата. „Ако искате да прокарате закон, дискриминиращ арабите, сега ще можеше да поддържате тезата, че демографската заплаха [от израелските араби] оправдава такъв закон.”
Привържениците на проекта казват, че неговите критици не го разбират правилно. Те подчертават, че инициативата се основава експлицитно на демократичния характер на Израел и дефинира „личните права на всички негови граждани в съответствие със закона”.
Членовете от център-ляво в коалицията на Нетаняху се противопоставят на предишните версии на проектозакона като този на Елкин. Но проектът на Нетаняху търси компромис.
Противно на версията на Елкин, на която министърът на правосъдието Ципи Ливни се противопостави тази седмица, версията на Нетаняху закриля по-силно демокрацията и премахва частите с еврейското имплантиране и първенството на иврит.
Формулировката на проектозакона вероятно ще бъде леко променена преди гласуването в неделя. Нетаняху иска да получи широка подкрепа в своята коалиция.
Рон Кампеас
The Times of Israel, 23 ноември 2014
 
Бел. ред. Информационните агенции съобщиха, че правителството на Бенямин Нетаняху е одобрило законопроекта. Четиринайсет министри от 22-членния кабинет за гласували „за” след бурни дебати, противопоставили министрите от десницата и крайната десница на колегите им от центъра.
Според Денис Шарбит, професор по политология в израелския Отворен университет, проектозаконът е отстъпка на министър-председателя на най-крайните елементи в неговата коалиция.
„От едната страна са тези, които искат демокрацията да вземе връх над еврейския характер, от другата страна са онези, които искат еврейският характер да вземе връх над демокрацията. В проектозакона, който представям днес, тези два принципа са равнопоставени”, е заявил Нетаняху при откриването на заседанието на правителството. Информационните агенции подчертават, че проектозаконът се лансира в сложен контекст: напрежението в Източен Йерусалим се засилва, зачестяват сблъсъците на палестинците с израелската полиция и самоубийствените атентати.
 


[1] Израел няма конституция. Нейната функция изпълняват Основните закони (бел. ред.)
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”