Български  |  English

Ендорфин с Йълдъз Ибрахимова

 
На20октомври 2014кино „Одеон“ бе претъпкано. Поводът бе премиерата на документалния филм „Цветовете на гласа”, посветен на Йълдъз Ибрахимова. Режисьор е Росен Елезов, сценарист - Хелия Чавдарова, оператор – Цветан Недков, продуцент – Валерий Костов. Въпреки че извънредната ни джаз певица е снимана неведнъж, „Цветовете на гласа” е първият, фокусиран върху нея в едър план.
Филмът се опитва да представи Йълдъз Ибрахимова от различни ракурси: като певица, дъщеря, майка, съпруга, приятелка, колега, преподавател, туристка... Сниман е в София и Банско, Анкара и Кападокия... Живи кадри са монтирани с архив – собствения на Йълдъз Ибрахимова, епизоди от „Сънувам музика” и „Лабиринти” на Анри Кулев, други филми... Певицата споделя пред камерата откровения за музиката, живота и смисъла, разказва за брака и любовта си с авторитетния турски политик Али Динчер - виждаме я и пред паметника му в Анкара, спомня си за „възродителния процес” и куриозни случки с временното й име Сузана Ерова, смее се, тъгува... Общува с дъщеря си Суна, с Ибряма, с Марио Станчев, с Антони Дончев, с Венци Таков, с Теодосий Спасов... Пее с тях на сцена и в звукозаписно студио на Българското национално радио, където дълго е работила на хонорар... Покрай нея в кадър се мярват знаци от времето преди 10 ноември 1989 - например, грамофонни плочи, от които тя изважда една на Минчо Минчев...
Филмът е заснет с приказна поетичност от Цветан Недков. Визията е адекватна на космическата мощ в пеенето на Йълдъз Ибрахимова.
Сниман две години заради свръхнатоварената й програма, той се гледа в захлас и 88-те минути минават неусетно. След богатия документален филм за Борис Христов „Гласът, който моли Бога за България” преди няколко месеца, меломанът Росен Елезов е направил още по-вълнуващия „Цветът на гласа” – за жената, чийто „живот е в звуци”.
Чудесното заглавие е взето от думи на Йълдъз Ибрахимова. Както на концертите си тя зарежда с ендорфин, така и от екрана съумя да ни вдъхне щастие.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”