Български  |  English

Streetartinside

 

Сашо Стоицов, Streetartinside, Български културен институт Прага, 8 юли – 8 август 2014
Художникът представи новите си работи като намеса с акрилни бои върху рекламни картони на лекарства, предназначени за аптеки. Според него, Уличното изкуство прави точно това в градска среда. Заличава цивилизационни послания, които в повечето случаи са объркващи и подвеждащи за хората.
Рекламните табла получават по едно красиво цветно петно по средата и така се превръщат в произведение на изкуството. Ефектът на уличност в изложбата се подсилва от цветни пенокартонени форми, разхвърляни по пода и създаващи внушение за улична празничност във втори план.
В трактовката на Сашо Стоицов уличното изкуство не провокира конфликти, а заменя едни значения с други, не извършва деструкция, а включва наличното в нова среда от техники. Художникът бяга от показните жестове на несъгласието и определя работата си върху рекламните картони на лекарства като „заличаване“.
Какво ще разчетем в „заличаването“? Статуквото престава да работи в познатия режим. Улицата е пространството на празника, който променя фундаментални придобивки на човешката цивилизация (лекарството, общественото здраве, тяхното разпространение и реклама) в акрилни цветни петна. Предназначението на продуктите, които поддържат функционирането на социалния организъм, губи своя категоричен авторитет. Традиционни атрибути (и достижения) на цивилизацията се съчетават с преднамерената първичност (във формата) на петната върху техните рекламни пана.
Сашо Стоицов остава верен на себе си – с новата си социална рефлексия и погледа, обърнат към настоящето. Индустриализираната цивилизация на общественото здраве е поредният „пробив в системата“ (подобно на множество предходни „пробиви“ и „дупки“ в творбите на Стоицов), който ни е поднесен като забавление, като игра с цветове и фрагменти. Оттам идва и идеята за улицата като алтернативно пространство на неспиращия, безкрайния експеримент. На експеримента, в който Сашо Стоицов участва активно още от 80-те години на миналия век.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”