Български  |  English

За разрушаване

 

Никола Миховпредставя своя самостоятелна фото изложба в Центъра за култура и дебат „Червената къща”, наречена Under Destruction. Фотографът е известен у нас и по света най-вече с изследователския си фото проект „Forget Your Past – монументалните паметници от времето на комунизма”, отпечатан в книга през 2012 от издателство „Жанет 45”. Същата година тя попада в селекцията "The best photobooks of the year" на британското списание "British Journal of Photography.
Настоящата изложба на Никола Михов представя фото серия, заснета през 2010 в град Шънджън, намиращ се в непосредствена близост до Хонг-Конг. Серията „Under Destruction” е номинирана за награда на Салона на Фотографията в Париж през 2012. С нея Никола Михов затвърждава работата си в полето на изследователските проекти, които проследяват връзката между минало и бъдеще, маркирайки процесите между балкански ступор и стремеж към развитие и икономически растеж в далечния Изток.
През последните десетилетия Китай е една от най-главоломно развиващите се икономики. Това предполага строеж на нови бизнес райони. В момента китайският град Шънджън е сред най-бързо разрастващите се градове в света с близо 12 милиона жители. За около 30 години, по идея на Дън Сяопин, от рибарско селище той е превърнат в първата специална икономическа зона в страната, което в началото на 80-те години е довело там мигриращи работници от всички краища на Китай. За да могат да живеят там, те са настанени в новопостроени квартали. Днес много от тези квартали вече са разрушени, а други чакат реда си, за да отстъпят място на небостъргачи, жилищни кули и градски магистрали.
"Ганся" е последният подобен квартал в централната част на Шънджън. Серията „Under Destruction” представя именно неговата драматична съдба - близо 70 000 души трябва да бъдат изселени, преди той да бъде разрушен. Някои от жителите му отказват да напуснат, защото не могат да си позволят значително по-високите наеми за новите жилища. В резултат разрушаването на комплекса е забавено с повече от две години, което води до загуби за инвеститорските компании, а като реакция властите спират подаването на вода и разрушават околните сгради.
Фотографиите на Никола Михов от серията „Under Destruction” имат най-вече документална стойност, представяйки един преходен процес. Заснетите урбанистични пейзажи показват гледки на границата между разруха и съграждане, когато сградите не са просто място за живеене или работа, а могат да се възприемат като паметници на човешката дейност и стремежа към „прогрес”, в който позитивният смисъл може да бъде поставен под въпрос.
Изложбата продължава до 19 април.
още от автора


1 - 23.03.2013 11:12

Хляб
От: Eвгени Илиев
За такива, като фотографа Никола Михов винаги ще има хляб. То не бяха голямоформатни книги и фотоси за монументалки от соца в България, че и предложения как трябвало да ги спасим от разруха. След Китай да очакваме най- вероятно поредици /разбира се на сериозни теми/ за последните бастиони, като Куба, Виетнам... и София да кандидатства за европейска столица на културата 2019 с тях.
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”