Български  |  English

Ходене по буквите

 

Грета Дерменджиева. „Онлайн журналистика. Медиите в дигиталния свят”. Университетско издателство „Св. Климент Охридски”, С., 2012, цена 25 лева
Представете си гигантско кълбо. Представете си човек, който акуратно изтегля от него нишка. И, най-подир, представете си как, благодарение на усилията му, безредното кълбо е сведено до смислена мрежа. Може би точно това представляват 864-те страници на изследователката и преподавателката по компютърно опосредствана комуникация, онлайн журналистика и психология на виртуалната комуникация Грета Дерменджиева – страници, обърнати и към студентите, и към най-широката аудитория. Това е учебник за всички възрасти, нежели наръчник за оцеляване в интернет. Учебник, който стабилизира значението на безчет понятия, които още кипят разноречиво, докато ги употребяваме с арогантността на дилетанти. Какви са предимствата на тази монументална книга? Безбрежното дигитално пространство е станало обозримо. Колкото и неговият релеф постоянно да се променя (и авторката признава, че докато книгата излезе от печат, някои от сайтовете, сочени за пример, в т.ч. и нашият, ще са променили адреса си или ще са престанали да съществуват), основното послание е, че онлайн журналистиката има свои собствени закони и свой собствен етикет за учтивост. Без те да бъдат осъзнато съблюдавани, комуникацията вече става невъзможна. За невеж в технологично отношение човек като мен, който се доверява преди всичко на интуициите си, книгата е и терапевтично решение – тя ми внушава: „Не, няма страшно, никой не може да спре победоносния ход на онлайн журналистиката, но дори тя си има правила и обноски, научи ги като чужд език...” А едно от многото правила е отзивът, който четете тук, да си остане само на хартия, а читателите на онлайн изданието на „Култура” да четат негова преработена основно „нелинейна” версия, съобразена с читателите, родени с „мишка” в ръката. С увеличаващата се маса „сканиращи” текста читатели. „Хартиеното издание става луксозна стока за ценители”, заявява не без намигане доц. Грета Дерменджиева. Сред предимствата на онлайн изданията тя намира: мигновената реакция на случващите се в момента събития; новини в реално време – увеличаване бързината на информирането и оперативност; „безсмъртен носител” – на практика, информацията остава трайно във времето, за разлика от краткия живот на носителите на традиционните медии... Аз бих сложил като подзаглавие на този бездънен труд не „Медиите в дигиталния свят”, а тъкмо „Битка с времето”... Или, ако перифразирам Пол Вирилио, дали пък книгата на Грета Дерменджиева не е една медийна икономия на скоростта, породена от техническия прогрес. Икономия, показваща, че земята ни е твърде малка за медиите... Отговор вероятно ще получим от читателите на второто, преработено и допълнено издание на „Онлайн журналистика”. Едно обаче е ясно отсега – тази тематика вече трябва да бъде предмет не само на университетски занимания. Появата й поне в гимназиалния курс вече е задължителна. Иначе невнятността на търкалящото се дигитално кълбо ще премаже всичко.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”