Български  |  English

Панаирът на книгата и НДК

 

Не, панаирът на книгата не може и не трябва да се провежда в НДК. Защото изборът на мястото е не само удобство. Той е избор на позиция.
По силата на историята си и на пълната си, безкритична дашност, НДК няма нищо общо с културата - поне с идеята, че културата е нещо повече от съвкупност от битови привички.
Няма критерий, който да определи, че в дом на културата може да се продава едно, а не бива да се продава друго.
Или че НДК не е място за чалга концерти. Извинете, звучи абсурдно човек да е "против" някоя музика, но това е полупорно.
Един дом на културата би трябвало да предполага представа за това що е култура. Когато няма, всъщност поместването на едно събитие там петни събитието.
Ако Панаирът на книгата продължи да се случва в НДК, това ще означава, че българската книжна индустрия няма нито сили да преодолее собствената си инерция, нито граница на търпимостта. Че е склонна да продължи да се помества на грозно място в съседство с концерт на Пайнер (4 декември). Уж на празника си.
И вижте как влияе духът на мястото на духа на панаира. Защото функцията на един панаир не е само да продава, а да събере отделно случващите се неща в общ празник, който да ти се прииска да си отнесеш вкъщи. Пример за подобно събитие беше неотдавнашният Блум Базар - изпипан и като подбор на мястото, и като подбор на участниците, въобще нещо, на което ти се иска да се помотаеш по-дълго, независимо дали ще си купиш нещо - може нищо дори да не купиш, но ще запомниш всеки от участниците, отношението ти към техните продукти става лично, емоционално, може след половин година да ти потрябват, но ще ги издириш специално, защото ги свързваш с радост.
Така ли си тръгвате от Панаир на книгата в НДК?
А иначе, там има много отделни книги, които сами по себе си са празник. Но това се разбира после.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”