Български  |  English

Златна роза 2012

 
31. Фестивал на българския игрален филм „Златна роза” ще се проведе от 5 до 11 октомври 2012 във Фестивален и конгресен център - Варна. Той се организира от Изпълнителна агенция „Национален филмов център”, съвместно с Министерството на културата, Община Варна, Фестивален и конгресен център - Варна, „Артин вижън” и в партньорство с Българската национална телевизия и Българската национална филмотека. Фестивалът ще бъде открит с извънконкурсната съвременна черна комедия „Шоково състояние” на Андрей Кошаш (Словения/България/Сърбия/Македония/Босна), чиято музика е написана от Стефан Вълдобрев.
За „Златна роза” и останалите награди ще се състезават 23 нови заглавия, разпределени в два конкурса: за пълнометражен (13) и за късометражен филм (10). 9 от участниците в първия са произведени с държавно финансиране, подкрепени от Националния филмов център, а 4 са независими продукции. Някои от тях вече минаха по екраните: „Миграцията на паламуда” на Людмил Тодоров, „Пъзел” на Иво Стайков, „Корпус за бързо реагиране” на Станислав Дончев, „Чужденецът” на Ники Илиев, „Пистолет, куфар и три смърдящи варела” на Георги Костов... С нетърпение се очакват „Аз съм ти” на Петър Попзлатев, „Цветът на хамелеона” на Емил Христов, „Джулай” на Кирил Станков, „Инкогнита” на Михаил Пандурски, „Вяра, любов и уиски” на Кристина Николова, „Още една мечта” на Николай Мутафчиев, „Слънчево” на Илия Костов, копродукцията с българско участие „Испания” на австрийската режисьорка Аня Саломоновиц.
Филмите в късометражния конкурс, избрани от селекционна комисия (Людмила Дякова, Антония Ковачева и Борислав Колев), са: «Бариерата» на Радослав Камбуров (продуцент НАТФИЗ), «Виолета, Жоро и аз» на Любомир Попов (продуцент БНТ), «Драсканица» на Любомир Печев (продуцент НАТФИЗ), «Жълто куче» на Мария Николова (продуцент БНТ), «Йероглифът» на Албена Иванова, «Отивам в Италия» на Ивайло Марков, «Парафиненият принц» на Павел Веснаков (продуцент Моника Балчева), «Скок» на Петър Вълчанов и Кристина Грозева, «Солено и сладко» на Поли Генчева (продуцент Тара Трий Пикчърс), «Welcome To София” на Петра Георгиeва (продуцент НАТФИЗ).
Някои от заглавията вече имат международно признание, а във Варна ще бъдат оценявани от жури в състав: Иван Павлов (председател), Нели Димитрова, Николай Лазаров, Янко Терзиев и Камен Воденичаров.
В програмата на 31. «Златна роза» е включена ретроспективата „Годишнини на именити кинотворци” - избрани филми на Анжел Вагенщайн, Емилия Радева, Никола Анастасов, Джоко Росич, Иван Джамбазов, Златина Дончева-Джамбазова, Людмил Стайков, Вълчо Камарашев, Стефан Данаилов.
В рамките на фестивала, по предложение на Националния съвет за кино, на 8 октомври ще се проведе кръгла маса на тема „Къде е българското кино?”.
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”