От пръв поглед ( кино), брой 25 (2952), 29 юни 2012" /> Култура :: Наблюдатели :: Артистичен документален трилър
Български  |  English

Артистичен документален трилър

 

„Загадката Веда Словена”, 2012, документален, България, 63 минути, режисьор и продуцент – Анри Кулев, сценарий - Борис Христов, оператор – Светла Ганева, музика – Любомир Денев, звук – Ивайло Янев, Румяна Стоянова, монтаж – Бойка Попова, костюми – Марта Миронска, грим – Снежина Мерджанова. В ролите: Стоян Алексиев, Камен Донев, Емил Калев, Любомир Петкашев, Пламен Димитров, Мариян Бузуков, Петя Силянова, Валентин Ганев, Йоана Йорданова, Мартин Христов.
Филмът е на Кулев филм, подкрепен от НФЦ и произведен в сътрудничество с БНТ, НБУ и Студио «Орфей».
Премиера – 20 юни 2012 в кино «Люмиер» на НДК
 
Поредицата от документални филми е безпрецедентна в наблюдателската ми практика, но не и случайна – неизмеримо по-стойностни са от моловия репертоар. От лято на лято той става все по-кух, но кой го е еня...
А и «Загадката Веда Словена» не се вмества в дефинираните видови категории – той е документално изследване с игрални възстановки и актьорски превъплъщения, а тежкият архив се «разтваря» през комбинирани снимки, анимация, рисунки... И този експериментален микс е предизвикателство дори в контекста на все по-настъпателната видова алхимия в световното документално кино.
А и темата на филма е изключително важна – нескончаемият спор за автентизма на Веда Словенахъ. Обрядни песни отъ язическо время. Упазени со устно предание при Македонско-Родопските Българо-Помаци. Собрани и издани Стефаномъ Ил. Верковичемъ. Това е сборник народни песни, събрани в два тома от босненския сърбин Стефан Веркович, установил се у нас. Първият излиза в Белград през 1874 г. с финансовата подкрепа на сръбския крал, а вторият – в Санкт Петербург в 1881 г. – с участието на руската императрица и престолонаследника.
Песните за езически богове и Дунав, за свобода и криле, за обичаи и крале... са с предхристиянски произход и са събирани из Югозападните Родопи в продължение на 12 години от местния учител Иван Гологанов по поръчение на Веркович.
А и епосът „Веда Словена” е първата българска книга, не само фокусирала вниманието на Европа към страната ни и нейното минало, но предизвикала фурор и разделила светли умове във вражески лагери. Сред обвинителите във фалшификат са учени и ерудити от цяла Европа: Луи Леже, Йосиф и Константин Иречек, Иван Шишманов, Леополд Гайтлер, Ватрослав Ягич, Иван Вазов, Михаил Арнаудов... Независимо от дворцовото спонсориране на книгата и застъпничеството на братя Миладинови, Кузман Шапкарев или Пенчо Славейков, анкетите по стъпките на Гологанов и срещите с местни хора, скандалът от литературен прераства в криминален, а след заклеймяващия труд на Михаил Арнаудов „Веркович и Веда Словена” (1968) епосът е едва ли не табуизиран. Едва през 1997 излиза второто и луксозно издание благодарение на Борис Христов (изд. „Отворено общество”).
В основата на филма е отново Борис Христов, а заглавието „Загадката Веда Словена” повтаря това на встъпителната студия на Богдан Богданов към новото издание. И е възможно най-точното - от една страна, на екрана се проследяват съдбите на „Веда Словена”, Стефан Веркович и Никола Гологанов в приказно-мозаечна структура, а от друга – позициите на български и европейски авторитети в науката и литературата, в които се оглежда не само отношението към гореспоменатите и епоса, а и към културните традиции.
След магическата импресия „Душевно” (2005) подир днешния Самир и неговата зурна, „костюмната” провокация на триото Анри Кулев-Борис Христов-Светла Ганева с дръзка експресивност разширява терена на документалното изследване. С темпераментна визуална пластичност, артистично-технологична изобретателност, актьорска нюансираност и витална музика, филмът въздейства като елегантен, ефектен и сериозен документално-културологичен трилър.
През споровете за автентизма на “Веда Словена” у нас и в Европа се проектират важни проблеми: за българските корени, за научната обективност, за националната идентичност... Нещо повече – филмът недвусмислено показва, че дори в ХХІ век нищо не се е променило в манталитета ни, а и във външния поглед към него: все същата задръстеност, агресия, нечуваемост...
„Загадката Веда Словена” напълни кино „Люмиер”, някои от присъстващите си купиха DVD, студентите от НБУ вероятно също скоро ще го видят, а, надявам се, и зрителите на БНТ. Но все пак, добре би било този филм да се види първо на голям екран.
 
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”