Български  |  English

Интерарх ‘2012

 

Световно триенале на архитектурата
 
13 - 16 май в Университета по архитектура, строителство и геодезия
Вход свободен
 
 
Среща на световната архитектура
 
Тринадесетото световно триенале на архитектурата е на път - от 13 до 16 май в залите и фоайетата на Университета по архитектура, строителство и геодезия. Наистина е световно (а не международно) вече повече от тридесет години. И както преди тридесет години, неговият баща – арх. Георги Стоилов, го прави сам. Без финансиране отникъде и без щедрото съучастие, което богатият някога САБ оказваше, без куратори (занимание, чуждо на българските архитектурни критици и теоретици). Сега САБ пак участва, но времената не са същите. Няма пари, а ентусиазмът спадна, откак се вдигна Желязната завеса и падна Берлинската стена. Благодарение на Стоилов, светилата от Международната академия на архитектурата отново идват да покажат своите проекти и да изнесат пред благодарната публика конферанси. Има студентска изложба и изложба конкурс за възрастни (където участва всеки, който иска, с какъвто проект и реализация желае). Както и преди, вратата е широко отворена. Отделно конкурс за архитектурни издания, отделно френска изложба, румънска изложба, отделно дискусия за образованието, срещи, интервюта, журиране...
Тази година ще дойдат Даниел Либескинд, Фумихико Маки, Юхани Паласмаа, Рикен Ямамото, Доминик Перо, Пол-Андре Тетро, Андрей Боков, Масимо Чиамара, Франсиско Серано и вероятно още неколцина. В изложбата конкурс чуждите проекти са 75, българските – трийсетина, има какво да се види. Ще има дискусия (евентуално) между Франк Гери и Юхани Паласмаа. Особен интерес представлява отделна изложба на олимпийските строежи в Лондон. Ако човек искрено се интересува от материята, би трябвало да си вземе отпуска и три дни да не излиза от УАСГ. А ако е студент – да си зареже заверката на семестъра и – пак там. Сигурно си струва, а дали ще стане, времето ще покаже.
Кризата удари особено болезнено архитектите. Дали това ще доведе до изясняване на позиции и разчистване на (интелектуални) сметки, предстои да видим. Според парадигмата на Световната академия, всички (академици) са велики, всички са гениални, всички са достойни строители на прекрасното бъдеще. Всички знаем, че едва ли е така... Колкото повече се построи, толкова по-очевидно става, че далеч не всичко си струваше... по света и у нас.
Има шанс да понаучим как стоят нещата - от първа ръка. В края на краищата, поне в архитектурата не би трябвало да има омерта.
„Истината ще ви направи свободни”, написал Свети Йоан Богослов. Искаме ли, обаче, свободата на истината, ще имаме шанс да разберем, ако отидем на Интерарх. Какво чакаме?
Павел Попов
 


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”