Български  |  English

Павел Койчев, Георги Лозанов

 
Пластики и прочити
София, 2010
Цена 15 лева
 
 
Подзаглавието на „Пластики и прочити” би могло да гласи „диалог един след друг”. Всъщност, щастие е за скулптора Павел Койчев да има така последователен зрител и тълкувател като Георги Лозанов (дори можем да сметнем, заедно с Лозанов, че някои негови интерпретации са били градивен подтик за бъдещи творби на Койчев).
С едно-единствено изключение, всички слова, статии и разговори в книгата са публикувани именно на страниците на вестник „Култура”.Първоначално в тях Лозанов предпочита да съобщава на зрителя какво не е скулптурата на Павел Койчев, по-късно през годините – какво може би тя представлява, основавайки своето размишление на обширна мрежа от закачливи цитати и честни авторефлексии. Но предметът на изследването е опак, той преобръща собствените си опорни точки: Теодор Адорно, Едгар Морен и Жаклин Кенеди внезапно за нас се превръщат в овца, торен бръмбар и виолетова биволица... Снетите културни референции смущаващо лазят по страниците на интерпретацията...
Рядко съвременната българска култура ни дава пример за такова плодовито сътрудничество между мощен изказ и мощно пространство. Още по-рядко, обаче, може да се проследи по-бляскав разговор между Културата и Естеството. Изкуството е естественост – вероятно това е посланието на „Пластики и прочити”: послание, помирило префинената ерудиция на Лозанов с все по-ироничната непринуденост на виртуоза Койчев.
Всъщност, творбите на големия скулптор са изумяващо неуловими - като любимите му китайски мислители. Дори произведенията, които извайват дом – кошниците на „Торен бръмбар”, „Обиталище”, ваканционното селище, „Градежът”... Дали обаче техните репродукции са намерили свой уютен дом в лицето на книгата (дизайн Божидар Йонов)? Дали опитът да уловим феномена Койчев не принуждава по дефиниция езика ни да се клатушка – като онази незабравима „Високомерна разходка” (галерия „Райко Алексиев”, 2006 г.)?
Дори затворено, изданието шуми от големите въпроси на Лозанов и Койчев...
М.Б.
 
 


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”