От въздуха подхванато (радио), брой 31 (2869), 17 септември 2010" /> Култура :: Наблюдатели :: Радио Порно
Български  |  English

Радио Порно

 

Уверен мъжки глас: „Добър вечер! В ефира е Радио Порно – ние говорим високо за това, което по принцип се шепне”. Палав женски глас: „Здравейте, скъпи мои сексапилни. Сега ще ви разкажа какво ви предсказват звездите за тази нощ. Лъв: Възможно е днес да съзреете за групов секс. Ако ви сте уверени в своите желания и способности, много малко ви остава да откриете единомишленици...Всегда Ваша, сладкая Маша”. Следващ запис: неопитен женски глас чете откъс от „Алиса в страната на чудесата”. На моменти се оплита в текста, завръща се към последното прочетено изречение. „Комсомольская правда” иронизира: „Трудно е да проследиш сюжетната линия, тъй като „девушка-диктор” така се старае да прилича на операторка от секс телефон, че освен „ох-ах”, нищо конкретно не се долавя.”
 
Ето тези сладникави записи две седмици измъчват руската православна църква и Обществената палата на Челябинска област. „Дори самото му име (Радио Порно) е вече безнравствено”, гневи се местен свещеник. Алексей Кожевников от Челябинск, създателят на радиостанцията, преди месец се е надявал проектът му да получи регионална УКВ честота. Битката вече е далеч по-скромна - Радио Порно да оцелее на виртуалния си адрес. По закон медиите в Русия могат да разпространяват програми с еротично съдържание само от 23 до 04 часа през нощта, но часовите пояси в огромната страна не съвпадат. А диспропорцията в разразилото се морализаторско заклеймяване предизвиква смях – московските медийни гиганти и православната църква анализират бъдещето на крехък комерсиален проект с не много убедителни рекламодатели и захаросана „ретро еротика”. Към момента продукцията на Радио Порно напомня срамежливо четене на розовите страници от таблоидите отпреди 15 години.
Надявам се Пловдивският митрополит Николай да не чете колонката, тъй като следва български пример. „Студентката от УНСС Габриела Георгиева е големият победител в Секси лято’2010! Чаровната дама събра подкрепа от близо 250 гласа и победи и най-сериозните си конкуренти. Глайтгелен и Радио FM+ ви поканиха да снимате най-забавните, интересни, провокативни и щури моменти от вашето секси лято”. Но защо е нужна толкова лежерна призма за тежка медия като Радиото? Подсказва изхабяване на понятията. Дефиницията за порнографията като крайно натуралистично пресъздаване на половия акт е отживeлица. Порнографията вече може да бъде мислена предимно като карикатура на добрия вкус, маскирана зад етикети, като „еротика”, „секси” и т.н. Пред микрофона се долавя най-лесно. Но това няма нищо общо с цензурата. В Русия. Точно в Русия, моля ви се.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”