Български  |  English

Станимир Стоилов

 

София - сега!
 
живопис и рисунки
 
Арт център Форум
7 - 24 септември 2010

 

 

 

За празника на столицата Фондация Комунитас представя Станимир Стоилов и проекта „София – сега!”. 20 живописни платна и рисунки са предали усещането на художника за града днес – също така красив, но сякаш по-наситен, „многословен” и „многопластов”, още по-ярко отразяващ кръстопътя, на който се намира - между Ориента и Европа…
Станимир Стоилов е роден 1960 г., завършил специалност „Илюстрация” в НХА при проф. Румен Скорчев и по-късно става негов асистент. От 20 години работи и живее в Канада. Създал е илюстрациите на множество книги, сред които и наградената по поезията на Артур Рембо. Негови илюстрации по „Къси разкази” на Гогол е публикувало списание Ticmkle Ace (Канада).
През 1990 работи с режисьора Златин Радев по „Консерв филм”, номиниран за Оскар през 1992, следват и множество самостоятелни изложби – маслена живопис, акварел, литографии в Швейцария, Германия, Канада, Ню Йорк, България. През 2000 г. работи по дизайна на декорите на продукцията „Les Triplettes de Belleville”, режисьор Силван Шуме, номинирана за Оскар (2002) и получила много международни награди. Има негови стенописи в Канада, а понастоящем работи и по голям 3D кинопроект.
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”