От въздуха подхванато (радио), брой 30 (2868), 10 септември 2010" /> Култура :: Наблюдатели :: Южно нашествие
Български  |  English

Южно нашествие

 
 

Цяло лято из етера над Слънчев бряг се долавя турска реч и турска музика. Не са единственият избор за случайния слушател, но присъстват наравно с българските радиостанции. „Турското” се хваща и от колебливото радио в колата, и от висотата на бетонната хотелска стая, ако някой заблуден турист от скука реши да сърфира из FM диапазона. Само че, дори и да следваш логиката на националистите, родните и съседните, сметката не излиза – малцина чужденци слушат радио лятото, особено на пияна или слънчасала глава, особено на балкански език, който не разбират. Излишно харчене на пари и късане на нерви. Или ефирен бабаитлък. В най-силните си летни периоди cacao.fm, най-модната виртуална станция на Какао бийч, трудно събира дузина интернавти, а какво ли остава за конвенционалното радио. Казусът със Слънчев бряг се повтаря в почти всички български черноморски курорти – досега никой не е измислил уйдурма, която по време на отпуска ще те остави в хотелската стая да слушаш продължително радио на неразбираем език.
През август обаче съревнованието свои/чужди в ефира достигна горещи точки: 91 турски и 31 български радиостанции се хващат край Несебър, показа проучване на ВМРО-Бургас и екип на Комисията за регулиране на съобщенията... (Burgas Info). В резултат на подаден сигнал от страна на ВМРО бе сформирана работна група от представители на КРС и ВМРО, която да провери проблемите с чистотата на радиоефира на територията на страната ни (vmro.bg - официалната страница на ВМРО). А в началото на септември територията на емоциите беше сменена: Мюсюлмански молитви тръгнаха по неизвестно радио в Смолян, предаде репортер на радио „Фокус”-Смолян. В свещения месец на мюсюлманите – Рамазан, в Смолянско се появи турско радио, което бълва молитви, изнасяни от духовници..Десетки граждани на Смолян, които са успели да чуят радиото, са потресени от случващото се, защото за пръв път в живота си слушат проповеди на арабски по радио (агенция Фокус). Турска радиостанция стресна Смолян... Дали това не е част от плана на Турция, наречен „ислямска дъга”, в който Родопите имат важна роля?...(телевизия СКАТ).
И преди съм писал, че колонката не е регулаторен орган. Ако има радиоператори, наши или чужди, които нарушават закона, да си носят правните последствия. Медийната рецепция на препирнята наши/чужди през последните години обаче откроява поне три клишета, които бързо омръзват: 1). почти винаги става дума за неназовани станции, фантомите на комшията, които получават по-голяма слава от познатите „родни” оператори; липсва смелост да назовеш името на конкретния дразнител; 2). по размаха на публичното обговаряне ще ги познаете – комшийските национализми активират родните национализми; 3). и какво от това? Ако взаимното дразнене на дребно е стратегическа цел, сметката наистина се губи. И в тези минути някой турист хлопва вратата на хотелската стая и потегля от Слънчев бряг. 
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”