Български  |  English

Институт за съвременно изкуство

 

Нашите 20 години в съвременното изкуство
 
Изложба – архиви и документация на ИСИ
 
Галерия на Института за съвременно изкуство – София

21 май - 30 юни 2010

 

 

Нашите 20 години в съвременното изкуство е заглавието на една специфична по своя характер и съдържание изложба, организирана в галерията на Института за съвременно изкуство – София. Всички, които се интересуват от развитието на най-новото ни изкуство и желаят да познават неговата история, задължително трябва да я посетят. В нея е включена ценна документация, събирана в течение на цялото съществуване на ИСИ, свързана с групови събития, индивидуални прояви, различни дебати, професионални сбирки и други, обхващащи времето от 1989 г. насам. Част от изложбата са и личните архиви на членовете на института. Шансът да се разгледа и прочете всичко това е наистина уникален, тъй като до момента не съществува публично достъпен архив на материалите от този период. Някои документи, като ръчно правените каталози, например, са направо библиофилска рядкост, а към тях трябва да добавим и факта, че едва ли на много места у нас могат да се намерят представените тук чуждестранни сборници със статии и луксозни издания на международни биеналета с участия на български художници.
В галерията материалите са подредени в хронологичен ред по години върху дълга редица стелажи, като на всяка година е посветен отделен рафт, запълнен от множество класьори с изрезки от българския и световния периодичен печат, албуми с фотографии от изложби и акции и т.н. За изложбения характер на експозицията допринасят плакатите от различни събития по стените, а на няколко монитора по желание могат да се прожектират видеокасети и дискове с избрани видеотворби от периода. Една от колоните е облепена с разпечатаната Хронология на българското съвременно изкуство (1982-1995), съставена преди време от Яра Бубнова, Мария Василева и Диана Попова, допълнена сега от нейно продължение, резултат от работата на Даниела Радева, което обхваща времето 1996-2006 г.
Изложбата отбелязва края на второто десетилетие от началото на политическите промени в страната ни, които в областта на изкуството у нас са свързани със значителни промени и преструктуриране, с участието на много хора, със създаването на произведения, които постепенно потъват в забрава.
Обстойното и последователно запознаване с архива на ИСИ изисква време, но дава изключителна възможност за проследяване и припомняне на основните процеси и проблематиката от последните 20 години, свързани също така с много и важни художествени институции – галерии, центрове и издания, чийто принос също е почти забравен. Изложбата възкресява и спомена за ключови за времето творби, някои от които са в музеи и колекции в чужбина, а част дори са унищожени заради липсата на място за съхраняването им. Експозицията повдига множество въпроси, сред които са трайната липсата на държавна културна политика и липсата на музей за съвременно изкуство с архивен фонд.
Въпреки цялото богатство на предоставената информация, обаче, не трябва да се забравя, че включените в изложбата архивни материали не съставят целия пъзел на историята на съвременното ни изкуство от този период, но представляват добра база за анализи и интерпретации.
Светла Петкова


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”