Български  |  English

Андрей Даниел в Ракурси

Интервю със зрителя

 

Андрей Даниел, “Are you ready”, галерия „Ракурси”, 26 април - 9 май 2010

„Готов ли си?” - пита Андрей Даниел с последната си изложба в галерия „Ракурси”. Няма как да дадеш отговор, ако не я видиш. В пространството на галерията майсторът на цветовите хармонии и изразителните състояния е подредил, както сам казва, „хартиена” изложба. Хартията като материал е свързващото звено между творби, изпълнени с акварел, гваш, смесена техника и колаж.
Какво обаче провокира въпроса „Готов ли си?”. Готов за какво, за кога, за къде, защо… са останалите модификации, които изникват в съзнанието. Като се огледаш обаче, нещата се конкретизират. Андрей Даниел залага на разнообразни сюжети със статут на импресии. С малко нетипичен за неговия артистичен натюрел съзерцателен привкус, той претворява ежедневни моменти от битието ни.
В изложбата се откриват стотици измерения на живота - бизнес сцена, пуст ресторант с приключила вечеря, хотел, еротична сцена, купчина лули, разходка в парка, лунна нощ в пристанищен град, късче ежедневен интериор и абстрактни пейзажи-състояния. Андрей Даниел не престава обаче с всяка картина да повтаря: Готов ли си да избягаш от ежедневието, готов ли си да приемеш предизвикателството на живота, като гледаш на него като на паноптикум от изкушения, готов ли си да погледнеш на тривиалното като на специално, готов ли си да опоетизираш деловото?
Тези въпроси се отразяват в „Ресторант”, „Хотел Магнолия”, „Целувка”, „Бизнес сцена”, „Разходка”, „Нощно товарене”, „Източна жена”, „Източна еротична сцена”, „Западна еротична сцена”, „Селски интериор”. Единственият начин да откликнеш на изкушенето да им отговориш е като потвърдиш.
Андрей Даниел като творец притежава изключително изтънчено чувство за мярка. Цвят, контраст, емоция са подчинени на форма и смисъл под прикритието на хаос от теми и търсения. Преди да отправи въпроса си към нас, зрителите, малко провокативно и повече реторично той пита първо себе си. Публично, на глас, отговаря с картините си. Прави го убедително - със силата на колорит, със сгъстена емоция и със сюжетен лаконизъм.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”