Български  |  English

Наградата Демирджиян

 

Фондация Едмонд Демирджиян заяви съществуването и дейността си с изложба в галерия „Ракурси” (23 март-7 април). Освен целта да се поддържа жива паметта за художника, най-важната задача на фондацията е да се създаде стимул за млади творци, като се обявява ежегодна награда в областта на живописта. Наградата се състои от предоставяне на възможност на млад художник да покаже свои произведения в престижна галерия в колективна изложба с Едмонд Демирджиян, грамота и парична сума от 1000 лева. С избора на наградения ще се занимава специализирано жури, което ще следи случващото се в учебните ателиета и в изложбените зали, за да открие обещаващи млади таланти, които заявяват ярко собствено присъствие и „посветеност на изкуството”.
Минко Йовчев (р. 1987), студент в IV курс на НХА, получи първата награда на фондацията. Неговите картини бяха показани в „Ракурси” заедно с живопис на Едмонд Демирджиян. Макар и да се отличават с много различен артистичен подход и творческо мислене, произведенията имат сходно колоритно излъчване – ярко и топло. Минко Йовчев определено е откритие - досега не сме го виждали в изложби – и макар все още да носи формална близост с произведенията на своя учител Андрей Даниел и далечното влияние на Дейвид Хокни, той вече има изграден поглед и отношение към свой оригинален картинен свят. През неговите очи виждаме места и ситуации, които крият лични истории. Можем да ги наречем и своеобразни отрязъци от време със собствен характер. Подобен подход, според мен, е особено важен за работата на един художник, защото показва проблемите, които го занимават и светогледа, който има.
Произведенията на Едмонд Демирджиян, включени в изложбата, са създадени основно през последното десетилетие, като някои се показват за първи път. Особено интересни, поне за мен, бяха две картини със заглавие „Моята азбука”. На топъл и студен фон в собствени квадратчета, като в таблица, са разположени буквите, които по-скоро бих нарекла фантастични сюрреалистични създания – като жизнени едноклетъчни същества, които изграждат единен „организъм”.
Изборът за подкрепящата дейност на фондацията е предопределен от познанията на Едмонд Демирджиян в теоретичната област на изкуството, както и от интереса, който винаги е имал към младите таланти и като професионалист, и като учител на някои от най-известните съвременни български живописци.
Освен ежегодната награда за млад художник, една от целите на фондацията е учредяване на стипендия на името на Едмонд Демирджиян за талантлив студент в Националната художествена академия.
 
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”