От въздуха подхванато (радио), брой 5 (2842), 10 февруари 2010" /> Култура :: Наблюдатели :: Рецепта за раздори
Български  |  English

Рецепта за раздори

 

HARDtalk, едно от най-добрите предавания в света в момента, има странна съдба по радиото. В началото на 2010 делничната журналистическа разправия на телевизионните канали BBC World News и ВBC News получи и своя адекватен радиовариант по Световната служба на авторитетната британска медия. Но за кратко – в момента HARDtalk не може да бъде открито в програмата на BBC World Service. Късият аудиоживот на предаването обаче запечата забележително интервю от средата на януари. Иначе заядливият Стивън Сакър с мъка успяваше да отмъкне секунди за въпросите си към Славой Жижек – един от последните европейски философи-марксисти, който може да бъде вземан насериозно.
Казват, че ексцентричният словенец „използва масовата култура, за да обясни теорията на Жак Лакан, и теорията на Жак Лакан - за да обясни масовата култура”. Сред най-популярните клипове с негово участие в YouTube е сочна обида към вегетарианците. Жижек размахва показалец и обяснява: Дегенерати, дегенерати. До един ще ни превърнат в маймуни! В интервюто си за HARDtalk словенецът задъхано обясни как комунизмът тотално се е провалил през ХХ век, но бил приемлива алтернатива за ХХI… А в последните секунди на разговора каза нещо забележително на водещия: Благодаря ви, че толерирахте ексцентричността ми.
Такива ли кани ВВС? – възможна е и подобна реакция на по-консервативната аудитория. Само че онази недоловима от слушателя концепция на HARDtalk превръща всеки разговор с компетентен събеседник в интелектуална игра на нерви, демистификация на удобните медийни биографии, пъзел от цитати. В почти всяка една част от свободния медиен свят има журналисти, които дължат популярността си на неудобни въпроси и симулирани разправии в ефир. Спазването на ключовите стъпки на успешно 13-годишно предаване като HARDtalk обаче се удава на малцина: 1). добра осведоменост за госта; 2). прецизно проследяване на предишните му медийни изяви; 3). подбиране на най-важните цитати; 4). внимание към аргументацията на събеседника; 5). изслушване на събеседника и възможно най-малко прекъсвания; 6). уважението към госта…
Tака проследени, тайните на HARDtalk всъщност не са никакви тайни. Трикът е в последователността и прецизността при следването на редакционните принципи. А изчезването на журналистическата разправия по BBC World Service всъщност не е голямата беда за българския слушател. По-трагичното е, че в българския ефир все още не се е появил достоен конкурент на HARDtalk. Защото, ако заменим конкретния водещ от популярните български политически предавания, нивото на неудобност рязко се променя. Тук интелектуална игра на нерви трудно може да бъде мислена като функция от редакционна стратегия и отказ от строго индивидуален стил. Но ако все пак някога и тук се появи HARDtalk, за разлика от Великобритания, ще има по-голям живот в Старата медия.
 
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”