Български  |  English

Вести

Невена Коканова (1938 - 2000) продължава да интригува. Документалният филм „Аз коя съм“ (2008, сц. Георги Тошев, реж. Мария Арангелова) и книгата „Коя съм» от Георги Тошев (издателство „Импулс“, 2008), посветени на най-прославената българска актриса, тръгват по света. Първата спирка е Дом „Витгенщайн“ (10 март), а след това – Българският културен център в Братислава (11 март) и в Будапеща (12 март). В следващите няколко месеца ще бъдат представени в Лондон, Ню Йорк, Бостън, Филаделфия, Монреал, Отава...

---

Фондация ‛Панчо Владигеров“- Шумен, и Българското национално радио издадоха съвместно компактдиск със студийни записи на лауреати от Четвъртия международен конкурс за пианисти и цигулари ‛Панчо Владигеров“ (Шумен, 2007). За цигуларите Ива Милетич (Сърбия), Цветомир Цанков (България) и Айлен Притчин (Русия), както и за пианистите Николай Шаламов и Сергей Нелер (Русия) това е първа възможност за издаване на техни звукозаписи. Записите са направени от екип на Българското национално радио. Музика от Панчо Владигеров, Рахманинов, Шосон, Скрябин и Лист-Милщайн съставя репертоара на компактдиска, чийто музикален продуцент е Лилия Николова

---

Еудженио Монтале (1896-1981) - поет-херметик и журналист, носител на Нобеловата награда за литература (1975), пътува с бележник извън родната си Италия. Резултатът е книгата "Вън от дома": литературни репортажи, кореспонденции и есета от един достоен за описване свят; свят с бавен и спокоен ритъм, все още не задушен от прекомерната комуникация, която днес раздребнява и унижава смисъла. Свят, в който журналистиката означава любопитство, съчетано с уважение към другия. Свят на стабилни йерархии, в който перото не прави разлика между популярните величия (Мориак, Малро, Помпиду, Камю) и обикновените хора, тъй като запознанството с всеки един е тласък за значими обобщения. Въобще умереният почерк на Монтале не вменява тези на читателя - той е лишен от категоричност, наситен с дискретни, на места насмешливи прозрения, предизвикани от сноването между актуални факти и отминали събития...

Издадената от "АГАТА-А" в превод на Виолета Григорова книга заразява с носталгия по културната журналистика от края на 40-те и 50-те години; журналистика, която умно обича човека.

---

Младите, но вече известни български музиканти Лъчезар Костов (виолончело) и Виктор Вълков (пиано) ще изнесат рецитал на 10 март в комплекса Карнеги хол в Ню Йорк (зала ‛Занкел“). В програмата им са подредени композиции от американската композиторка Елън Тафи Зуилич, от Николай Рославец, Дмитрий Кабалевски и Сен-Санс. Цената на билетите за рецитала им се движи от 20 до 50 долара.

Преди няколко месеца двамата са записали цялото творчество на Рославец за виолончело и пиано за известната фирма ‛Naxos“.

---

Пинкас Цукерман ще бъде главен гост-диригент на Кралския филхармоничен оркестър – Лондон, от началото на сезона 2009-2010 г. Решението е било взето след концертното му турне с оркестъра в Съединените щати през 2008 г. Тогава Цукерман е изпълнил цигулковия концерт от Бетовен на 22 концерта. ‛За мен е чест да стана част от историята на Кралския оркестър, който е имал за диригенти такива колоси, като сър Томас Бийчъм, Рудолф Кемпе или Антал Дорати“, казва Цукерман.

---

Седмици, след като отказа да започне да изпълнява договора си като директор на Нюйоркската сити опера заради намаляването на бюджета от борда на директорите (в. ‛Култура“ ви осведоми за това), големият мениджър и интендант Жерар Мортие е приел поканата да стане артистичен директор на театър ‛Реал“ в Мадрид. Белгиецът ще поеме поста от януари 2010 година, като ще бъде подпомогнат от екип от музикални директори. Те ще отговарят за хора и оркестъра на театъра. Мортие ще замести и артистичния директор Антонио Морал, и диригента Хесус-Лопес Кобос, чиито договори изтичат през 2010 г.

---

Аукционната къща ‛Сотби’с в Лондон предложи за разпродажба манускрипт на известната ария на Кристоф Вилибалд Глук ‛Аз загубих мойта Евридика“ от операта му от 1774 г. ‛Орфей и Евридика“. Наддаването беше на 3 декември. Ръкописът бе продаден за 61 250 паунда.

К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”