Български  |  English

Розовият цвят на бодливата тел

В каква социокултурна среда се появява книгата на Клемантин Отен ‛Мачовците – диалог с моя брат(превод от френски на Елена Константинова за ИК ‛Рива“)?

През зимата момиченцата пристигат в детската градина с панталони, но вътре се преобличат под натиска на Барби с рокли; късо подстриганите момиченца са ‛момченца“; момченцата побойници са ‛родени лидери“, според техните родители; майките и татковците приемат безусловно разделените на розова и синя част магазини за детски играчки ‛Марсел“...

Не, това не са дребни работи. Пазарът отвя ценностите на равнопоставеността между половете, за които се борехме току след 1989, а какво въобще можем да говорим за политиките на феминизма – патриархалното мислене се възражда с пълна пара и не малък принос за това имат жените, търсещи фалшиви облаги. У нас нахаканото мачистко поведение е дотам адмирирано и самопонятно, че не подлежи на дискусия, а фундаментални съчинения като ‛Мъжкото господство“ на Пиер Бурдийо не влизат и в академично обращение. Доколкото ми е известно, през последните години единствено Михаил Неделчев е засягал корените на мачизма през призмата на мутренските романи на Христо Калчев.

Затова книгата на Клемантин Отен е свежо отклонение от спиралата на самоунижението. Тя популяризира азбучни, исторически и теоретични, истини пред поколение, което драматично не вярва на часовете по гражданско образование в училище. Тя убеждава в правотата си и отвъд истеричните интелектуални моди, и отвъд лайфстайл реториката на блазираните женски списания, които превръщат жената в красивичка стока.

В един спокоен и честен разговор между учената Клемантин и младия Албен узрява погледът на младите читатели за половите стереотипи и обидната радиация на мъжкото превъзходство във всекидневието. Точно тогава Албен започва да се изплъзва от наложените му клишета за мъжественост – и става по-щастлив и съгласен със себе си. Той вече не само помага на жените, а участва в битка за справедливост в разпределението на товара.

Като баща на момиченце, като феминист по неволя, аз съм много доволен от появата на тази книга. Но се съмнявам в успеха й.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”