Български  |  English

Шигео Фукуда (1932-2009)

На 11 януари 2009 в Токио, само 3 дни след като беше открил своя самостоятелна изложба в прочутата Гинза график галери и една година, след като буквално „възпламени“ българската публика със своята лекция и прожекция, почина големият майстор на плаката и художник от световна величина Шигео Фукуда (1932-2009).

Шигео Фукуда още приживе бе една от легендите в изкуството на ХХ век. Едновременно всепризнат авторитет и експериментатор в света на съвременните визуални форми. Автор на стотици художествени решения в областта на графичния дизайн, пространствената пластика, кинетичната скулптура, видеоарта. Създател на собствен уникален стил и ненадминати по своята знаковост и категоричност плакати и обекти. Изследовател и познавач на необятните превъплъщения на светлината и сянката, на черно-белите силуети, независимо дали те са претворени триизмерно или са елемент от плакат. Един от малкото артисти на нашето съвремие, в чиято чест още приживе беше основан музей (в Тайланд).

Голям приятел на Международното триенале на сценичния плакат – София, негов верен съмишленик и участник още от първото му издание. Член на международното жури на V-тото МТСП. Доктор хонорис кауза на Националната художествена академия-София от 2007.

Срещата му с българската публика и неговата забележителна лекция в препълнената до краен предел зала на галерия „Академия“ през октомври 2007, когато оказа високата чест на триеналето на сценичния плакат да посети София, беше определена от самия него като значимо и незабравимо преживяване.

Словото към него на тогавашния ректор на НХА и един от тримата организатори на МТСП (проф. Б. Йонов) започна с „Учителю...“ - думата, която най-пълно изразява усещането към този артист, дарил ни с типичните за високо издигнатите личности: щедрост, талант и човеколюбие.

Един от участниците в проекта на Международното триенале на сценичния плакат: „Буквите на България – Азбука на Европа“, чиято изложба предстои да бъде открита в края на настоящия месец в музея на печата в Токио, Япония.

Албена Спасова


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”