Български  |  English

1968 - Хроника

1967

16.06. Попфестивалът в Монтерей, щата Калифорния, който продължава до 18 юни, се възприема като „черешка върху тортата‛ в поредицата от протести на хипи-движението.

12.07. Близо до Ню Йорк избухват размирици на расова основа. Това са най-тежките сблъсъци, възниквали до този момент. Обхващат цялата територия на южните щати. В Детройт е обявено извънредно положение.

14.07. Около 5000 хипита участват в международен хепънинг в Хайд парк в Лондон. По време на акцията Алън Гинсбърг рецитира стихове и агитира за легализирането на хашиша.

05.-10.10. Шестдневната война между Израел и арабските страни (Египет, Йордания и Сирия) приключва с израелската окупация на Синайския полуостров, Западния бряг на река Йордан, Ивицата Газа и Голанските възвишения.

09.10. В Боливия е заловен и убит Ернесто ‛Че‛ Гевара.

21.10. Стотици хиляди протестират пред Пентагона във Вашингтон срещу войната във Виетнам. Подобни масови демонстрации се организират из целия свят.1968

Януари

11.01. Бойкотиране на лекциите в университета в Мадрид, след като от образователното министерство разпореждат закриване на стопанския факултет.

16.01. Испански студенти се присъединяват към призива за бойкот на забраненото ‛Демократично студентско обединение‛ и обявяват стачка в университетите в Барселона, Компостела, Малага и Севиля. В Барселона 1000 студенти се барикадират в една от аудиториите на университета, след като преди това са били бити на улицата от полицаи.

30.01. Офанзивата ‛Тет‛: по време на широкомащабна офанзива виетконгските партизани превземат множество обекти в Южен Виетнам.

31.01. Лъчове протестиращи студенти се събират около паметника на Адам Мицкевич във Варшава. Демонстрацията е срещу свалянето на пиесата му ‛Dziady‛ (‛Помен за предците‛) от програмата на Варшавския театър по нареждане от министерството на културата.

Февруари

02.02. Студенти окупират университета в Рим. В края на февруари полицията изпразва сградата.

07.02. След като в продължение на няколко години студентите организират редовни протести, белгийското правителство пада. Вследствие на това християндемократите се разпадат на две крила – на фламандско и френско говорящи.

24.02. Шведският министър на образованието Улоф Палме, заедно със своя гост - северновиетнамския посланик в Москва – Нгуен То Чиан, провеждат факелна демонстрация срещу войната във Виетнам.

Март

08.03. Във Варшава протестират студенти срещу арестуването на колегите им - Адам Михник и Хенрик Шлайфер. Университетът бива опразнен с намесата на полицейски части, стига се и до целодневни улични сблъсъци с органите на реда. Тези събития са известни още и като „Мартенски размирици‛.

15.03. Студенти от Варшавския университет обявяват стачка. Две седмици по-късно ректорът разпорежда затваряне на университета.

16.03. Кланета във виетнамското село Ми Лай: Стотици хора, сред които деца и старци, са умъртвени от американската армия.

22.03. Студенти от университета в Нантер протестират срещу хвърлянето в затвора на шест члена на „Националния комитет за Виетнам‛. Основава се движението „22 март‛.

22.03. С оттеглянето на чехословашкия президент Антонин Новотни започва „Пражката пролет‛. Неговият приемник Александър Дубчек премахва цензурата и гарантира свободно пътуване на гражданите.

25.03. Много учени, критично настроени към режима, са уволнени от Варшавския университет.

26.03. 3000 студенти се опитват с щурм да преминат през загражденията, издигнати от полицията пред университета в Милано. 60 студенти са ранени и арестувани.

Април

01.04. В Бразилия десет хиляди работници и студенти протестират срещу военната диктатура на генерал Артуро да Коста.

04.04. Борецът за граждански права Мартин Лутър Кинг е убит в Мемфис, щата Тенеси, на балкона на хотела си. В много американски градове избухват бунтове.

11.04. Руди Дучке, говорител на извънпарламентарната опозиция (ИПО), бива смъртоносно ранен при атентат в западен Берлин. Убийството му предизвиква серия тежки сблъсъци (така наречените „Размирици на Изток‛) из цялата ФРГ.

27.04. Международен „Световен ден против войната във Виетнам‛: в много западни метрополии се стига до мащабни манифестации.

29.04. Мюзикълът „Коса‛ отбелязва празнично премиерата си в Бродуей, Ню Йорк.

30.04. След крайно груба намеса от страна на полицията се слага край на окупацията на Колумбийския университет от страна на студенти.

Май

03.05. Затварят Сорбоната след кървави сблъсъци между полиция и протестиращи студенти.

10.05. „Парижкият Май‛ ескалира в „Нощта на барикадите‛. Десетки хиляди демонстранти издигат барикади в Латинския квартал. Уличните сблъсъци с полицията продължават до ранните часове на деня.

13.05. С всеобща стачка френските работници се присъединяват към протестите на студентите. В Париж високопоставени представители на САЩ и Северен Виетнам започват преговори за мир.

14.05. Студенти протестират срещу увеличаването на таксите в провинциалния университет Парана в бразилския град Куритиба.

19.05. Гражданската война в нигерийската източна провинция Биафра ескалира. Правителствените войски завземат пристанището Харкур, с което Биафра загубва последната си връзка с външния свят. Вследствие на това нигерийците биват обречени на глад.

23.05. В Дакар по разпореждане на държавния глава Леополд Седар Сенгор полицията изгонва студентите от университета, които преди това са се барикадирали в него.

27.05. Студенти окупират университета във Франкфурт и го прекръстват на Университет „Карл Маркс‛.

30.05. Бундестагът във ФРГ приема с голямо мнозинство спорни закони за извънредно положение.

30.05. Шарл де Гол разпуска Националното събрание и насрочва нови избори.

Юни

02.06. По време на концерт в Белград се стига до тежки сблъсъци между студенти и полиция. Ден по-късно хиляди студенти окупират университета в Белград и обявяват стачка.

05.06. Американският сенатор Робърт Ф. Кенеди, кандидат на демократите на предстоящите президентски избори, е застрелян в Лос Анджелис и ден по-късно умира.

08.06. Полицията в Милано щурмува три университета, които в продължение на няколко седмици са окупирани от студенти. Десетки демонстранти са задържани.

12.06. В Истанбул студенти окупират юридическия факултет. С този си акт те се включват към масово бойкотиране на лекции, извършвано до момента в университетите в Анкара, Ерзерум и Измир. Протестиращите настояват за реформи в образователната система и за нов ред на определяне на изпити.

15.06. Уругвайският държавен глава Хорхе Пачеко Ареко въвежда извънредно положение в Монтевидео, тъй като не могат да бъдат овладени кървавите протести и сблъсъци.

16.06. В Париж органите на реда изпразват Сорбоната, след като в продължение на пет седмици тя е окупирана от студенти. Из улиците около университета полицията смазва демонстрациите, използвайки сълзотворен газ и гранати.

19.06. „Маршът на Бедните‛ достига Вашингтон. Протестът, за който идеята е на покойния вече Мартин Лутър Кинг, е предвождан от вдовицата му Корета и от Ралф Абърнати. Около 50 000 души, по-голямата част от които афро-американци, се събират на заключителна манифестация пред паметника на Линкълн.

21.06. В Рио де Жанейро ескалират хроничните сблъсъци между студенти и представители на военния режим. По време на демонстрация срещу войната във Виетнам, провеждаща се пред посолството на САЩ, военните разстрелват протестираща студентка.

Юли

25.07. В енцикликата „Humanae Vitae‛ папа Павел VI препотвърждава действащата до момента забрана за използване на противозачатъчни средства.

29.07. В София участници в Световния фестивал на младежта и студентите протестират пред американското посолство срещу войната във Виетнам. Протестът е овладян от милицията.

Август

01.08. В Мексико-сити около 60 000 студенти демонстрират срещу навлезлите в околностите на университета танкови и парашутни части. Демонстрациите са предвождани от ректора на университета и от десетки професори.

06.08. В Мексико-сити над 30 000 студенти протестират с настояване стотици техни арестувани колеги да бъдат пуснати на свобода. Издигат се призиви за демократични реформи в държавната политика и по-специално в сферата на висшето образование. Демонстрацията бива жестоко смазана от военните.

20.08. В нощта на 21 август „Пражката пролет‛ увяхва, жестоко смачкана. Военните части на Варшавския пакт предприемат окупация на Чехословакия.

Септември

04.09. Американски радиостанции обявяват бойкот на сингъла на Ролинг Стоунс Street Fighting Man, опасявайки се, че песента може да провокира бурни демонстрации и сблъсъци.

18.09. В Мексико-сити мексиканската армия окупира държавния университет, разположен в близост до олимпийския стадион. С БТР-и военните навлизат в студентския град и арестуват стотици студенти и професори. Дни след това се стига до масови размирици, при които армията използва оръжие.

Октомври

02.10. Десет дни преди откриването на Олимпийските игри в Мексико войници стрелят по хиляди демонстранти в столицата. Кланетата в Тлателолко слагат край на студентското движение.

05.10. Протестният марш на северноирландското гражданско движение NICRA в Лондондери е смазано от полицията с употребата на палки

17.10. По време на Олимпийските игри в Мексико, при церемонията по награждаването на победителите в бягането на 200 метра, лекоатлетите Томи Смит и Джон Карлос издигат юмруци в черни ръкавици – символ на движението Black-Power. Церемонията се предава на живо по телевизиите из цял свят.

21.10. Членове на лявата радикална студентска организация Ценгакурен организират в Токио мащабна демонстрация по случай международния ден срещу войната. Стига се до тежки сблъсъци с полицията.

Ноември

06.11. В държавния колеж в Сан Франциско студенти парализират преподавателската дейност с акции на неподчинение и саботаж. Те протестират срещу въвеждането на така наречения „магистърски план‛, който предвижда ограничаване на достъпа до по-високата степен на образование. Започва най-продължителната студентска стачка в историята на американските университет (до февруари 1969).

21.11. Бурни студентски размирици в египетския град Ел Мансура (северно от Кайро). Ученици от две гимназии протестират в Ел Мансура срещу нов училищен закон. Студенти по богословие също се присъединяват към протеста. Полицията не подбира средствата, с които да усмири демонстрантите. Много са убити, а стотици – ранени. В отговор на кръвопролитията - в Кайро, Асиут и Александрия десетки хиляди студенти излизат на улицата.


1969


16.01. Студентът Ян Палах се самозапалва на Вацлавския площад в Прага в знак на протест срещу съветската окупация. Умира от раните си.

26.03. Бившият член на ‛Бийтълс‛ Джон Ленън и жена му Йоко Оно демонстрират за мир по цял свят в хотел в Амстердам чрез така наречената ‛седмица в леглото‛.

17.04. Първият секретар на чехословашката комунистическа партия – Александър Дубчек, ключова фигура в „Пражката пролет‛, е сменен под натиска на Москва. Идва Густав Хусак.

23.07. Американските астронавти Нийл Армстронг и Едуин Олдрин стъпват за първи път на Луната.

15.08. На музикалния фестивал Уудсток, организиран в щата Ню Йорк, се събират стотици хиляди младежи, водени от мотото Love and Peace. Този фестивал се превръща в най-яркия символ на хипи-движението.По интернет страницата на Goethe-Institut


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”