Български  |  English

Какво означава да бъдеш силен?

За първи път прочетох ‛Пипи Дългото чорапче“, когато бях горе-долу на нейната възраст. Пипи промени представите ми за много неща и ми даде надежда. От нея научих какво означава да си силен.

Като малък преживях и бях свидетел на много насилие – вторият ми баща се опита да ме удуши, когато бях на четири; след това наблюдавах години наред как пребиваше майка ми, също както и дядо ми пребиваше баба. По-късно научих и че съм се родил, след като майка ми е била изнасилена. Знанието за всички тези неща беше създало у мен представата, че да си силен, означава да бъдеш мъж и да можеш да биеш другите. Нещо повече – насилието не се порицаваше и не се обсъждаше с хора извън семейството, защото потърпевшите жени и деца сигурно сами са си го изпросили. По време на детството ми успях да видя много от жените в квартала ни с посинени очи поне веднъж, докато мъжете им бяха непокътнати. Днес някои мъжаги имат наглостта да наричат тези човешки преживявания ‛срамни нещица“.

Та когато прочетох ‛Пипи Дългото чорапче“, светът се преобърна за мен. Изведнъж осъзнах, че можеш да си и добър, и силен едновременно. Схватките между Пипи и баща й бяха на шега, те премерваха силите си с много обич един към друг. Видях също и че малките момченца могат да бъдат добре възпитани като Томи - да не се бият, а да си прекарват страхотно с момиченцата. Виждах, че майка ми и баба ми бяха слаби и тъжни, и че не можеха да се сравняват с Пипи, и затова си мечтаех Пипи да ни се притече на помощ. Да повдигне във въздуха баща ми, както повдига коня си, и да го напердаши едно хубаво, задето е толкова лош и ни бие.

Мисля че за първи път в живота си научих от книгата на Астрид Линдгрен, че родителите ми не са винаги прави и безпогрешни. Смелостта на Пипи да се опълчи срещу несправедливите възрастни беше много вдъхновяваща за мен. За първи път осъзнах, че понякога може и аз да съм прав, и че у мен има много добро, а не само лошо, както ме бяха убедили татко и майка в най-ранимите години от живота ми.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”