Петък, ранна утрин ( телевизия), брой 14 (2718), 13 април 2007" /> Култура :: Наблюдатели :: Music Idol, Music Beast
Български  |  English

Music Idol, Music Beast

Преди време в ‛Труд“ Кеворк Кеворкян се запита що ли подтиква младите хора да се тълпят на кастингите на ‛Music Idol“, след което препоръча на социолозите да отидат пред дверите на шоуто на bTV и да направят анкета, за да разберат наистина нашето време издъно. Писанията на Кеворкян във вестника са също като предаванията му – тенденциозни и интересчийски; с еднаква жаркост му препоръчвам да запита защо всеки юли отново тълпи младежи и девойки се скупчват пред вратите на българските университети. Понякога една лула си е просто една лула, предупреждава Зигмунд Фройд за увлечението ни зад прости факти да строим сложни конструкции; редят се младите на ‛Music Idol“ заради същото, заради което се редят пред ВУЗ-овете – търсят своето място в живота: пробват, опитват, експериментират, дано намерят пътя си. Като някои го виждат с микрофон в ръка, други с писалка, трети с тога, четвърти пък кой знае как...

Не толкова младите обаче са интересната част от това шоу, колкото онези, които ги оценяват. Всъщност те са неразделна част от неговото състояване: без журито ‛Music Idol“ би бил само малко по-талантлив и по-симпатичен вариант на ‛Star Academy“, с журито той се превръща в нещо, което можем да назовем ‛илюстрация на отношението работодател-работник в ранните години на развития български капитализъм“. Като в ролята на човек, който дава работа, се изявява преди всичко и най-вече Слави Трифонов; другите в журито им личи, че също са наети и отвреме на време се отчуждават от продукта на своя труд. Или поне не се отнасят към него собственически, с чувство за превъзходство и за притежание, с убеждението, че всичко може да си разреши към участниците – те са негови и той прави с тях каквото си иска. Бегликчия към задлъжнели аргати...

Показателна в това отношение беше тирадата му към едно от момичетата – Красимира, сестра на победителката в предишния reality-проект на Слави Трифонов ‛Survivor“. В един момент той реши да й обясни (или по-скоро да й набие обръчите), че това, че сестра й е спечелила предишната игра на продуцентската къща ‛7/8“, няма никакво значение, че тя – Красимира, си е Красимира и тук сестра й с нищо не може да й помогне – неща все от този род изтърсени, които момичето слушаше неразбиращо, мигаше на парцали и се чудеше защо му ги приказват. Получи се толкова нелепо, че трябваше двамата водещи (по скоро шутовете на шоуто ‛Music Idol“) Иван и Андрей да замазват целия конфуз.

Прочее, начинът, по който се строят взаимоотношениета между водещите и Big Boss-ът, също са показателни. Те наистина са шутове, затова на тях им е позволено всичко – да се подиграват с шефа, да го подбъзикват, да го кодошят, чак ‛Мечо“ да му викат. В същото време Слави Трифонов хвърля по тях писалки, заканва им се, че ще ги набие, размахва крака и юмруци – въобще агресията присъства в поведението му в пълна степен. Не случайно Асен Блатечки в най-новия детски филм на БНТ (филмът е детски, защо се излъчва тогава от 21.00 часа, не разбирам?) ‛Ваканцията на Лили“ имитира едно към едно държането на Слави Трифонов. Та дори две обици на ушите си е закачил, досущ като него. Но Слави е царят, главатарят, водачът – той може да (си) позволи всичко – да заплашва, да замахва, включитело и да си назначи шутове, които да имат легитимното право да си правят шеги с него. Докато другите, поданиците, те трябва само мълчаливо да свеждат глави и да слушат тежките думи на единствения суверен. По-точно сатрап.

‛Music Idol“ е по-симпатично шоу от вече втръсналия и без грам творческо въобръжение ‛Big Brother“. Рейтингите обаче се придвижват категорично в полза на второто. Ако в bTV се чудят защо, ще им подскажа: българинът не обича чорбаджиите, да не говорим за сатрапите. И когато на екрана му демонстрират баш такива мускули, той сменя канала. Най-малкото, защото не обича да го лъжат: казали са му, че ще гледа ‛Music Idol“, а всъщност му предлагат ‛Music Beast“*.
още от автора
P.S.* Beast - 1. четириного животно, говедо, скот, звяр; 2. противен, брутален човек; 3. шег. инат човек.


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”