Български  |  English

Скандалът Хандке се пренесе и в Германия

Скандалът Хандке се пренесе и в Германия. Както „Култура‛ вече писа, отказът на „Комеди Франсез‛ да постави пиеса на Хандке заради „просръбските му позиции‛ предизвика дебат във Франция. Тук публикуваме информации от немската преса, от които личи, че дебатът дали трябва да се припокриват отношението към творчеството на един писател и към неговата обществена активност, негационист ли е Хандке и в крайна сметка спорът за това, какво всъщност се е случило по време на войните в бивша Югославия, далеч не са приключили.


Фракциите на Социалдемократическата партия, на Свободната демократическа партия и на Зелените в Дюселдорфския градски съвет се разбраха да предотвратят даването на наградата "Хайнрих Хайне" на оспорвания писател Петер Хандке. "Няма до осигурим парите", заяви във вторник в Дюселдорф Манфред Нойенхаус, ръководител на фракцията на Свободната демократическа партия в Съвета. По сведения на кмета Дирк Елберс и във фракцията на Християндемократите мнозинството няма да е за Хандке.

Планираното за 13 декември връчване на дотираната с 50 000 евро награда "Хайне" на критикувания заради просръбската си позиция австрийски писател трябваше да бъде потвърдено от градския парламент на заседание на Съвета на 22 юни. За награждаването на Хандке преди това беше гласувало независимо жури от литературни експерти, членове на Градския съвет и един представител на провинцията.

"Своенравен като Хайне в творчеството си Петер Хандке следва своя път към една отворена истина", се казва в мотивите за награждаването му. Нойенхаус обаче заявава: "Ние сме на мнение, че с общественото си поведение Хандке се е поставил в служба на авторитарен и престъпен режим". Според него изборът на Хандке от журито е бил грешка.

Наградата "Хайне" е "определено политическа, а не литературна", така Карин Трепке, ръководител на дюселдорфската фракция на Зелените в Градския съвет обосновава "единодушно" отхвърления от нейната партия избор на Хандке. Нейните мотиви: "Наградата не може да бъде дадена на човек като Хандке, който се е движил в близост до Слободан Милошевич". Отхвърлянето е било "единственият начин" да се реагира на една непоправим грешка, каза във вторник Анете Щелер, ръководител на християндемократическата фракция в Градския съвет. Хандке не можело да бъде отличен с награда, давана в чест на личност, която има заслуги в защитата на основните права и разбирателството между народите.

Според фракцията на социалдемократите в Съвета тази година наградата "Хайне" няма да се присъжда, докато партията на Свободните демократи планира в духа на нейния патрон парите да бъдат дадени като спомоществователство на Германския съюз за подпомагане на творците. По мнение на Християндемократите и на Свободните демократи и дума не можело да става наградата вместо на Хандке да бъде присъдена на друг автор - например на тазгодишните конкуренти Амос Оз или Ирене Дише, защото отличените биха могли да придобият чувството, че са едва "втора ръка".

"Райнише пост" писа, че бившият ректор на университета "Хайнрих Хайне", германистът Герт Кайзер и деканът на философския факултет, Бернд Вите са разпратили писма до предишни носители на наградата "Хайне" и за да ги питат, как се чувстват в компанията на Хандке, "певеца на великосръбската империя" (Кайзер). Един от получателите, писателят Гюнтер Кунерт, вече заяви, че се замисля, дали да не върне отличието, което е получил през 1985 г., ако сега тя бъде дадена на "барда на един диктатор".

В Австрия писателите Марлене Щреерувиц, Роберт Менасе и Елфриде Йелинек остро критикуваха дюселдорфските партийни фракции. Щреерувиц говори за "края на просвещението", а носителката на Нобелова награда за литература Йелинек се изказа, че "това решение изобщо не е работа на Градския съвет".

30 май 2006

FAZ.net и dpa/"Франкфуртер алгемайне цайтунг"

*

"Политици се правят на литературни критици, без изобщо да са чели спорните текстове", с тези думи генералният секретар на германския ПЕН-център Вилфрид Ф. Шьолер разкритикува дебата за награждаването на Петер Хандке. Шьолер обвини Дюселдорфския градски съвет, че се намесва в работата на независимо жури, посочено от самия Съвет. Той поиска задълбочена дискусия върху текстовете на Хандке.

dradio.de

*

Германският ПЕН-център нарече дебата около връчването на наградата "Хайне" "недостоен театър". Писателският съюз обвини Градския съвет, че се намесва в работата на независимо жури, посочено от самия Съвет. "Който е съставил жури, трябва да приеме решението му, дори то да не го задоволява", каза генералният секретар на германския ПЕН-център Вилфрид Ф. Шьолер в Дармщат. Секретарят по културата на провинция Северен Рейн - Вестфалия Ханс-Хайнрих Гросе-Брокхоф защитаваше планираното вето на Дюселдорфския градски съвет над награждаването на Хандке. Журито не е спазило "напълно ясните указания" за определяне на наградата. Тъй като наградата всъщност още не е присъдена, не можело и дума да става за нейното отменяне. Секретарят е член на журито. На решаващото заседание обаче е отсъствал.

Хандке, който е обвинен в про-сръбски позиции, се защити в "Зюддойче цайтунг". В статията той определи сръбското клане на мюсюлмани през юли 1995 г. в Сребреница като "най-тежкото престъпление срещу човечеството, което се е случвало в Европа след войната". Същевременно той приканва да не забравяме фактите от гражданската война в бивша Югославия. Имало е не само босненско-сръбски военнопленнически лагери, но и хърватски и мюсюлмански лагери. Трябва да се престане със "сляпото" и "механично" приписване на вината на сърбите. Хандке е озадачен от възобновените обвинения към него, че релативира Холокоста. Изказването си, за което го критикуваха: "Сърбите са по-големи жертви от евреите", той коригира веднага още през 1999 г. Тогава поправката му е била приета. "Сега защо вече не важи?" Министър-председателят на Северен Рейн - Вестфалия Юрген Рютгерс (ХДС) беше нарекъл Хандке "недостоен за наградата "Хайне"", защото релативирал Холокоста.

в. "Хамбургер моргенпост"

От немски
още от автора


ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”