Литературно кафене Хеликон. VI сесия
16-18 декември 2005 г., НДК, зала 3

16 декември, петък
12 часа: Час за автографи на номинираните за наградата "Хеликон"
14 часа: Свободна сцена
16 часа: Среща с Емил Андреев, автор на романа "Стъклената река" - носител на наградата "Вик" за 2005 г. и номиниран за наградата "Хеликон" за 2004 г.
17 часа: "Образцов дом" на Ваня Щерева
Романът на известната певица първо спечели конкурса за ръкопис, организиран от корпорация "Развитие", а след това в течение на два месеца бе сред десетте най-продавани книги в раздел "Художествена проза" на книжарници "Хеликон"! Представя Катя Атанасова.

17 декември, събота
11 часа: Мениджмънт за конкретни резултати - опит от Харвард
Поредицата "Мениджмънт за конкретни резултати" на издателство Locus подбира актуални статии от Harvard Management Update и Harvard Management Communication Letter с цел да подпомогне мениджърите от висшето и средно управленско ниво да усъвършенстват своите умения, да повишат ефективността си и да придобият конкурентни предимства. Кои са книгите от поредицата? "Общуването лице в лице", "Печелившите преговори, които запазват добрите взаимоотношения", "Идеалният екип, който работи като по часовников механизъм", "Желаната кариера", "Успешните презентации" и току-що излязлата на българския пазар "Управлявайте времето си: Как да бъдем ефективни".
12 часа: Форум "Съвременната германска проза у нас"
Разговор за новите романи на двама големи немскоезични писатели, издадени от "Атлантис". Даниел Келман е звездата на 2005 г., символ на постмодерната вълна. "Аз и Камински" е неговият дебютен роман. Швейцарецът Мартин Зутер пък е вече познат на българския читател с гротеската си за юпитата. "Перфектен приятел" е втората му книга у нас. С участието на преводача Любомир Илиев.
13 часа: Смехът и мъдростта на народите
Поредицата на "Изток-Запад" "Народи и пословици": "Искаш ли да разбереш новото, изучавай старото и още над 300 монголски пословици", "Опитът е лъжлив, преценката - трудна: Латински сентенции и поговорки", "Пиеш ли вода, мисли за извора и още 300 китайски пословици", "Верният път е един, погрешните са хиляди и още над 400 персийски пословици и поговорки", "Ако нямаш огледало, погледни съседа си и още над 400 турски пословици и поговорки" - съставител и превод от турски Катя Николова, "Бързаш ли, заобиколи и още 300 японски пословици" - съставител и превод от японски Братислав Иванов, "Видимото е временно, а невидимото вечно: Афоризми от Библията" - съставител Боян Ганев, и най-новата - "Богатството е сянка на облак и още над 400 индийски пословици и поговорки", съставителство и превод от хинди Мона Каушик. Разговорът за една от най-успешните поредици ще се осъществи с участието на Братислав Иванов и Мона Каушик.
14 часа: Среща с испанския поет Антонио Надал, автор на стихосбирката "Писма от София" (Сиела)
15 часа: Форум "Непознати досега върхове на съвременната световна проза"
"Оскар и Лусинда" на Питър Кери и "Птичи танц" на Ингвар Амбьорнсен са последните два хита на младото издателство "Персей". Романът на Кери спечели наградата Букър и бе филмиран. Живеещият от 1985 г. в Хамбург норвежец Амбьорнсен пожъна световен успех с романа си "Кръвни братя". "Птичи танц" е със същия герой, невротика Елинг. А едноименният филм бе номиниран за "Оскар" през 2001 г. С участието на преводачите.
16 часа: Среща с Емил Андреев, автор на романа "Стъклената река" - носител на наградата "Вик" за 2005 г. и номиниран за наградата "Хеликон" за 2004 г.
17 часа: Среща с Виктор Пасков, автор на нашумелия роман "Аутопсия на една любов", една от най-продаваните книги на тази есен

18 декември, неделя
11 часа: "Хималаите" на Майкъл Палин
Книгата на световноизвестния пътешественик излиза с марката на "Изток-Запад". С участието на Ясен Антов.
12 часа: Час за автографи на номинираните за наградата "Хеликон"
13 часа: Среща с писателя Владимир Зарев, автор на романа "Светове"
С участието на Михаил Неделчев.
14 часа: Теглене на голямата награда от коледната томбола на "Хеликон" - преносим компютър