Абстрахирано е заглавието на съвместната изложба на художниците Юлий Таков, Любен Генов и Момчил Георгиев. Тримата се събират отново три години след първата си обща изява "Звук, вибрация, тишина". Сега те продължават своите живописни експерименти и ги представят по традиция на територията на "Шипка" 6.
Във фокуса и на тримата автори е свободната, но класически изпълнена живопис. Те обаче се абстрахират от познатите схеми, от фигуралното и предметното, за да се оставят на незримото и да изявят чистия емоционален заряд на цветовете.
Момчил Георгиев изследва живописната форма в цикли от полиптиси. Въпреки че композициите му се градят на колоритното въздействие на свободно блуждаещи петна, те са организирани от стегнати светли контури, очертаващи човешки образи. Тези лица разкриват различни състояния, като създават динамика и движение. Портретите изграждат единно колоритно цяло като се редуват и преливат един в друг.
Живописта на Любен Генов пулсира в различни гами. В основата си тя е абстрактна и се доближава до поантилизма. Цветните петна сякаш блуждаят свободно, но винаги са хармонично свързани. Художникът постига определено трептене на емоционално ниво - картините му въздействат според своето насищане и колорит в синьо, зелено, червено...
Юлий Таков представя живопис от серията Ойкумен. В композицията "Дъно" той е постигнал почти магично въдействие на изображението. Зрителят сякаш се вглежда в трептяща водна повърхонст и потъва в нейната дълбинност. В картините си Юлий Таков изследва едновременно праисторическото, вечното и космичното. Може би една от обединяващите линии в живописта на художниците трябва да се търси в движението. Тримата го постигат по различен начин, но резултатът е винаги свързан с подчертана вътрешна енергия и музикалност.

Светла Петкова