Да не повярваш, че е Костнър

Както си блъсках главата целия уикенд какво да напиша за импозантната, ала трафаретна и тромава екранизация на Майкъл Редфорд по "Венецианския търговец", така днес скромничкият мейнстрийм "Укротяване на гнева" на бърза ръка я изтика. Разбира се, че не става и дума за сравнение между Шекспир и Майк Биндър. Има си хас! Но днешните проблеми на Тери Уолфмайър (Джоан Алън) и Дени Дейвис (Кевин Костнър) в Детройт ми се сториха по-близки от онези на еврейския лихвар Шайлок (Ал Пачино) и християнина Антонио (Джеръми Айрънс) във Венеция през 16 век.
Тери би била напълно банална американска домакиня, ако физиката й не бе така струнеста, а душата - така изтърбушена. Заварваме я в цайтнот - съпругът й внезапно е изчезнал (като героя от "Книга на илюзиите" на Пол Остър, но с приликата - дотук). И няма какво друго да е сторил според нея, освен да е забегнал със секретарката си в Швеция (?!). Бяс, паника и обида се превръщат в коктейл "Молотов" за Тери и четирите й дъщери. Добре, че е съседът Дени Дейвис, за да си пийват - я чиста водка, я с кола, я блъди мери... Той е занемарен, благ и самотен бивш славен бейзболист, днес оцеляващ от древните лаври - като водещ на тъпо предаване в местно радио и продавач на брадясалото си лице.
Тя има шумни скандали с порасналите си дъщери, а най-малката снима филм за основната злина на човечеството - липсата на любов. Той има спокойствие в излишък, но миризмата на домашен уют в дома на Тери му въздейства като афродизиак.
Женската уязвимост на средната възраст - от бръчките до замрялото либидо - са представени във филма като параноично-трагикомична стратегия на Его-то. Но поне на мен ми е по-любопитна метаморфозата на Дени: колкото по-бестийно се мята Тери, толкова по-хлапашки и отговорен е той. И стигаме пак до Шекспир (в случая - "Укротяване на опърничавата"). Дори само заради нихилистки-романтичното превъплъщение на 50-годишния Костнър си струва да гледате филма - в него няма и помен от скучния му имидж на праведен, остроух и костюмиран американски татко от 90-те.
Биндър е спретнал своя си коктейл от драма, комедия, тийн-филм и кино в киното с остроумна лекота, а самият изиграва най-неприятната роля (на продуцента-маниак Шеп Гудман). Само една грешка е допуснал - на финала прави остър сюжетен завой. И катастрофира.

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед


Укротяване на гнева (The Upside Of Anger), 2005, САЩ/Германия/
Великобритания, сценарий и режисура - Майк Биндър, продуценти: Алекс Гартнър, Джак Биндър, Сами Лий; оператор - Ричард Грийтрекс, в ролите: Джоан Алън, Кевин Костнър, Ерика Кристенсен, Ивън Рейчъл Ууд, Алиша Уит, Кери Ръсел и др.
Разпространява Ню филмс