Разноцветни ленти, стърчащи плитчици и най-вече въображение

На сцената се появяват няколко момичета - кои с по-дълги, кои с по-къси, гладко сресани коси. Толкова много приличат на познатите и не толкова познатите лица, с които се разминаваме по улиците на София или можем да срещнем в който и да е голям град, където и да е. Толкова различни една от друга и така подобни на лицето в огледалото сутрин, на което човек казва: "Трябва нещо да направя с косата си", за да забрави веднага след това, защото и днес има толкова неща за вършене. Но се появява артистичен мъж в черни панталони и тишъртка, с плетена шапчица на главата.
Спрей, вакса, гел и леки ръце, които се движат в косите им и разхвърлят тяхната гладкост с ентусизма и въодушевлението на човек, непонасящ подредените стаи. Косите се разлетяват, бухват разрошени и променят познатите линии.
Представят го: Карл от Великобритания, който, докато тече началото на шоу-спектакъла на VIII международен фестивал на прическата и красотата в Народния театър, обяснява, че днес момичетата не обичат да бъдат добри и с видимо удоволствие създава хаос в косите и радост в очите им.
С подобна виртуозна лекота още няколко души, работещи за Джанкарло Балденщайн от САЩ, усукват парчета дълга коса, завързват ги в плитка, щръкваща нагоре, за да открие тила. Наистина, като изключим тук-там падналите под бързия бръснач или ножица няколко кичура коса, случилото се не напомня много фризьорски салон. А и сме на демонстрация на разбирането за разтварянето не на занаята, а на изкуството в ежедневието.
Показа го с множеството си разноцветни ленти в нежни цветове и Жан-Пиер Казо, който ги вплита и конструира в най-различни вълни по главите на жените, в стърчащите им плитчици като сфера около лицето.
Ежедневието ни, самите ние сме произведение на изкуството, направете се сами, Lebenskunstwerk, произведете се сами! Козметична индустрия + въобръжение, стилът е продължение на настроението, характера и въоражението ви! Ето и една от линиите в хай-шоуто на международния фестивал, който за пореден път с размах организира стилист Капанов.
Другата линия е демонстрация на обратното - индивидуална норма и ярък, определен стил. Съвсем според популярното разбиране за Ориента бляскаха пайети, преливаха цветове, подреждаха кулообразни черни вечерни кокове и показваха специално изработени форми по главите на своите модели коафьорите от Турция.
Агресивно, завладяващо погледа червено - огромни червени цветя, обвити в тъмни нюанси на червеното коси, издигащи се като развити охлюви - бележеше колекцията на Анна Михайлова от Русия. Подчертана естетизация в концепиран спектакъл и оформяне на главата, безапелационно отделящо ежедневието от изкуството на коафьора. Leben und Kunstwerk. "Преди всичко изкуството!", казва този подход. Дори ножиците, с които Анна подстригваше чернокосия млад мъж, изчезваха между дългите й червени нокти и изглеждаха като аксесоар от зрелищния театрален спектакъл, създаден за световните модни дефилета.
Животът като произведение на изкуството или изкуството като цялостно концепирано произведение в живота, изберете сами! Всъщност спектакълът на самия стилист Капанов и Иван Ганев с балет Арабеск, хореографиран от Боряна Сечанова, закри фестивала, оставяйки избора за всеки. Огън или въздух, вода или земя, червено или синьо, ленти в косата, червени като огън или нежни като въздух, изберете сами!
Но какъвто и да е изборът, водещо е въображението и оригиналният, неочакван детайл - ленти, охлюви, плитчици или лоши момичета. Останалото е конфекция.
Дано не съм разочаровала очакващите някаква информация за модната линия в косите този сезон. Но хай-спекталите на прическата са като хай-модата - извън непосредствената употреба. С една дума, изкуство.

Виолета Дечева
Реплика
от ложата

Осми международен фестивал на прическата и красотата,
24-25 септември, Народен театър "Иван Вазов"