Шоколадени ендорфини

След като се оказа, че "Син сити: Град на греха" (вж. "Култура", бр. 32 от 2005) е вече изпаднал от столичните екрани (дано е временно), бързам с лятното наваксване, че току-виж сте изпуснали и "Чарли и шоколадената фабрика".
Това е детски филм за възрастни. Както обикновено, Тим Бъртън разказва приказка, а тя е ексцентрична проекция на американското общество.
Спомняте ли си предишната мистерия на шегаджията Бъртън "Голямата риба"? Е, и тук има ретроспективни колизии син-баща. Но е друго - таткото на Уили Уонка е стоматолог, забранил му шоколада в името на ослепителните зъбки. Това табу изстрелва момчето към авантюрата "шоколаден бос".
Малкият Чарли Бъкет (Фреди Хаймър) е единственото дете на отчаяна фамилия с остроноси старци, а дядо му Джо (Дейвид Кели) е на почти библейска възраст, спомняйки си за работата в "Уонка". Именно той е причината момченцето да "хване" един от петте шоколада със златен билет, обявени от магната за късмет в глобален мащаб. Филмът проследява обичайната масова психоза на големите, прехвърлена върху малчуганите-късметлии: от купуването на шоколади до медийното преекспониране на надпреварата. Крушата не пада по-далеч от дървото, гласи нашата поговорка, но "Чарли и шоколадената фабрика" я опровергава - дечицата на екрана са доста по-антипатични дори от родителите си. Потребителската стихия, фиксацията в успеха и новите технологии са ги превърнали в изчадийца. Само Чарли е симпатичен - единствен сред тях е беден и чист.
Подобно на всеки филм на Тим Бъртън, и този е остроумен, дизайнът е убийствено изобретателен, , актьорите - забележителни, а най-атрактивен е самият Уонка (Джони Деп): с очила, цилиндър и ръкавици, с червен сюртук, лице-маска и алени устнички, стайлингът му крещи: "Приличам на Майкъл Джексън". Към твърдението му се прибавят маниите и увлечението по дечица. Но развръзката е друга.
Шоколади, катерици, тръби, умпаломпенци, протези в щура гонитба пародират униформирания свят, а за малките зрители би била забавна самата шоколадена експанзия.
Тандемът "Бъртън-Деп" се е постарал доста, за да бъде филмът "вкусен". Струва си опитването.
Но, както разбирате, той е решен в доста по-различен ключ от "Шоколад" на Ласе Халстрьом с Жулиет Бинош. И е далеч от неговата сияйна елегантност.

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед


Чарли и шоколадената фабрика, 2005, САЩ, режисьор - Тим Бъртън, сценарий - Джон Аугъст (по книгата на Роалд Дал), в ролите: Джони Деп, Фреди Хаймър, Дейвид Кели, Хелена Бонъм Картър и др.