Рурк versus Рурк

"Син Сити" е изпитание - и за Родригес, дръзнал да се "пребори" с успешната комиксова поредица на Милър (от 1991), и за Милър, уговарян дълго да се "предаде" на киното, и за зрителя, равнодушен към комикс-културата. Потъвам в черно-бял метрополис с въодушевяващи експресионистични пропорции, прорязвани от цветни бликове (алено като устни, рокли, кабрио, кръв и сърце-ложе; синьо като кола; жълто като зомби...). Напомпани мъже порят страховити ситуации, а еротиката промива раните. Неустрашимо греховни валкирии от разни цветове и раси размахват мечове и сексапил, а насилието ги унифицира.
Пенсионирано ченге Харигън (обичаен Брус Уилис) с кръстат белег на челото и развят като Батман шлифер, влюбената мутра-мутант Марв (чуден Мики Рурк) с халюцинации и поведение на Супермен и фотографът-кутцуз Дуайт (сериозен Клайв Оуен) се опълчват срещу фамилията Рурк - зловреден сенатор (Пауър Бут), чийто брат е кардинал, а синът Кевин (Илайджа Ууд) - канибал. При вида на резнатата му главица, изхриптява с нежност: "Яденето на хора го изпълваше с бяла светлина. Той ядеше не само месото, а и душите им. Всички жертви бяха курви"... Но да разказваш "Син Сити" е толкова безсмислено, колкото да броиш арсенала или труповете.
Филмът е създаден по три от историите на Милър. Тоест три вариации на "мъж спасява любимата". И е внушително, жестоко и инфантилно зрелище, където ще откриете доста плесници по американската демокрация, морални притчи, мелодраматични обрати, два феноменални епизода с навиране на глава в тоалетна чиния, малко по-чиста от онази в "Десперадо" и кристална на фона на използваната лексика (най-често зад кадър)... "Страхотно е, като на кино", споделя с шофьора Дуайт "навигаторът" му, мъртвото ченге Джаки (Бенисио дел Торо). Страхотно е, но не чак толкова - доста от женските бойни техники (и епизоди) препращат към "Убий Бил" на "гастрольора" в "Греховният град" Тарантино, а метафизичната гнъс - към киното на Линч. Но, освен кръвта, дъжда и снега сред сюрреалистичната комиксност, "Син Сити" ръси и ефектни лафове а ла сенаторското откровение "Силата не идва от значка и пистолет, а от лъжите. Лъжи добре и целият свят ще е с теб."
Според мен "Син сити" е най-издевателски с екстазното пушене - от началото до края.

Геновева Димитрова

От пръв
поглед


Син Сити: Град на греха, 2005, САЩ, режисьори: Робърт Родригес и Франк Милър (по едноименната комиксова поредица на Франк Милър), гост-режисьор - Куентин Тарантино, продуцент - Елизабет Ейвилън, оператор, монтаж, музика - Робърт Родригес; в ролите: Брус Уилис, Мики Рурк, Бенисио дел Торо и др.