Дискредитираната тв-слава

Изначално тъпата филмова тв-програма (особено през уикенда) от седмица изглежда по-поносима. Най-вече поради факта, че поне три заглавия "разфасоват" телевизионната слава ("Цената на успеха" по Канал 1 на 16 юли, "Сестра Бети" по bTV на 17 юли и "С най-добри пожелания" по НТВ на 24 юли 2005). Едва ли появата на вехтичките филми се дължи на синхронно програмиране в ефирните телевизии, но е попадение - както в контекста на мощната (частна) автореклама, свързана с шанса за популярност из разните ток- и риалити шоу и пр., така и с неутолимата страст към сапунките.
Не че от "Телевизионна мрежа" до "Човек на луната" например не сме наблюдавали кръвожадната тв-стратегии за вдигане на рейтинг и правопропорционалното сгромолясване на човешкото у звезди и продуценти, но и трите "уикендни" филма заслужават внимание заради третирането на тв-встрастяването като клиничност.
"Сестра Бети" на Нийл Лабют е недоразклатен микс от трилър, road movie и комедия. След като вижда смъртта на съпруга си, причинена от чернокожи главорези (Морган Фрийман и Крис Рок) заради дрога, южняшката сервитьорка Бети (Рене Зелуегър), маниачка на лекарския сапунен сериал "Причина да обичаш", отпрашва с кола от Канзас Сити към Ел Ей. Причина за спонтанното решение е шокът й, благодарение на който се вижда годеница на един от лекарите на екрана. Дори се сгласява като медсестра в Ел Ей. И намира "любимия", разбира се. Възглупавата Бети е щастлива, а обсесията й е повод за неразбории в студиото. И не само там - клетницата е обект на преследване от страна на убийците, а героят на Морган Фрийман до такава степен е обсебен на свой ред от чистотата й, че дори неподозираният от нея багаж в колата не го блазни вече. Всуе. Телевизията побеждава.
Блудкавичко.
В другите два филма доминират заниманията с въздействието на популярността върху екзистенциалния комфорт - на нейните субекти и техните близки. И героите (мъже) се завръщат в Ню Йорк, загърбвайки холивудското плейбойство.
"Цената на успеха" (Becoming Dick, 2000, САЩ/Канада) на Боб Сагет е приказка за "спящия не-красавец". Свикнал да бъде актьор-таксиметров шофьор, след 4 години Ричард (Харланд Уилямс) се "пробужда" тв-знаменитост, обзаведен с всички екстри на просперитета, включително и изискан камериер Едуърд (Робърт Уогнър). Но е сам и празен. Грабва самолет подир едновремешната си любима Маги (Елизабет Бъркли), ала поредната трансформация - да си бъде той - се оказва далеч по-трудна. Имидж и приятелство, кръчми и баскетбол, заблуди и надежди се разплискват в морето на любовта. А в него няма място за евтината тв-слава. Захаросанко.
Горе-долу същата е и развръзката на "С най-добри пожелания" - фаворитът ми в триото. Филмът скалпира без упойка лакомията за лаври на преуспелия водещ на нощно токшоу Боби Бишоп (Винсънт Гало). Брутален, раздърпан, чорлав и брадясал, той е депресиран тип, вгаден от работа, преструване, фенове... Импресариото му непрестанно го озаптява, но няма шанс да го спре - на момчето му е щукнало да си върне изоставената любима Лили (Кортни Кокс) и толкова. Тя, естествено, гледа неговото безумно токшоу и тъгува за разпиляната си любов, макар да живее с друг (латентен гей). По-луд от обитателите на психиатричната клиника, където е настанен братът на изгората му (един от тях дори си мисли, че е Боби Бишоп), тв-идолът търчи из негостоприемен Ню Йорк, играе Ромео под прозореца на Лили, попада в ареста, където раздава... автографи... И става все по-симпатичен.
Филмът е закачлив екземпляр на независимото кино, където всеки репетира да е друг, а Винсънт Гало грее с всеизвестната си харизма на чудат грозник. Талантлив е - и като актьор, и като композитор. За разлика от него, Кортни Кокс тук си е все хубава, ала доста по-невзрачна, отколкото в "Приятели".
А може би е дошъл ред на тези смешни филми, защото родните токшоута са вече в лятна ваканция. Или не са. Рядко ги гледам. Но пък "Дързост и красота" не спи.

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед


С най-добри пожелания (Get Well Soon), 2001, САЩ, 95 минути, сценарист и режисьор - Джъстин Маккарти, продуцент: Даниела Таплин Лъндбърг, оператор - Кип Богдан, музика - Винсънт Гало и Рик Маркман; в ролите: Винсънт Гало, Къртни Кокс, Джефри Тамбър, Тейт Донован и др.