Халостни енергии

Paramount Pictures и DreamWorks Pictures с тремор калкулират боксофиса на блокбастъра "Война на световете" - 113.3 милиона щ. д. са само в САЩ през първите 6 дни от световната му премиера на 29 юни 2005. Очаква се това да бъде летният гвоздей и съвсем неслучайно летящият старт повлече и 4 юли. "Война на световете" изпревари "Джурасик парк" - досегашният Спилбъргов шампион по стартов боксофис, поел през 1997 със 72.1 млн. щ. д. Но като стана дума за пари, новият мегапроект на най-добрия режисьор на всички времена според Empire, е и най-скъпият му - 130 млн. Така че според експертите, до истинската печалба има още уикенди.
И Спилбърг, подобно на света, се е променил много от времето на "Близки срещи от третия вид" (1977) и "Е.Т. Извънземното" (1982) - все си е същият фанатичен сантименталист в измислянето/разказването на спецефектни сюжети, но напоследък става все по-правилен, по-предвидим и още по-комерсиален ("Изкуствен интелект", "Хвани ме, ако можеш", "Терминалът"...). И днес, когато промененият свят се гъне в глобалната атака от всякакъв вид: терористична, климатична, религиозна, идеологическа, космическа, индивидуална или държавна, промененият Спилбърг ни въвлича в шоков десант на класическата литературна фантастика на Хърбърт Дж. Уелс "Войната на световете". Цялата мощ на компютърните технологии (69 само са имената в звеното на визуалните ефекти), феноменалните "запечатващи" стратегии на оператора Януш Камински, музикалната патетика на Джон Уилямс и колосално количество актьори, начело с Том Круз и Тим Робинс, са бойното снаряжение на Спилбърг в съизмерването с грамадната слава на романа (всеизвестен е скандалът на CBS, пуснало навръх Хелоуин 1938 "безчинството" на младия Орсън Уелс - драматизация по "Война на световете", решена като кацане на марсианците в Америка и репортажи от "мястото на събитието").
Филмът на Спилбърг започва с най-важните символни топоси на света, но се концентрира върху Америка на разведения работник Рей Фериър (Том Круз), срещнал се за уикенда с децата си: нетърпимият тийнейджър Робин (Джъстин Чатуин) и 10-годишната смелчачка Рейчъл (Дакота Фенинг), преживял с тях буря, светкавици и... изскачане на тринога машина от асфалта. Нормалният живот в Джърси - с амбициите, трафика, скандалите, се превръща в най-зловещ апокалипсис. Но, въпреки ужасавящите антиутопични епизоди с хрускане, давене, свистене... на коли и хора, за зловещите пришълци има отпор - и то се знае чий е той. И каузата му е свята, разбира се - спасението на децата. Реабилитирането на семейните ценности. Баналност N-hand. Макар да вдига твърде високо летвата на документалния (и колоритен) съспенс, а похитителите да са обезвредени, Спилбърг, за жалост, не успява да победи вируса на холивудизма - все едно дали със или без сциентоложко присъствие. Бедата на "Война на световете" е невнятният сценарий. Пък нека си прави Спилбърг ефектите, нека си търчи Том Круз в едър план, нека се гърчи зрителят в салона...
"Война на световете" трябва да се види заради: извънземните като отрицателен персонаж в киното на Спилбърг; нечовешката какофония; жанровата полифония; невероятната самоотверженост на Том Круз и Дакота Фенинг; отказа от клишетата на този род филми...
Филмът е втори киноопит върху романа на Хърбърт Дж.Уелс след "Войната на световете" от 1953 на Байрън Хескин, а вече излиза и алтернативна на Спилбърг версия: H.G. Wells' War of the Worlds (2005/I)на Дейвид Майкъл Лет и H.G. Wells' War of the Worlds (2005/II) на Тимъти Хайнс. За мен обаче, като фанатичен фен на Спилбърг от едно време, по ме занимава информацията, че догодина можем да чакаме четвъртата част на Индиана Джоунс. Тръпки ме побиват при мисълта за продълженията на "Междузвездни войни", но Спилбърг изглежда по-хитър от Лукас.

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед


Война на световете, 2005, САЩ, 116 минути, режисьор - Стивън Спилбърг, сценарий: Джош Фредман и Дейвид Коп (по романа на Хърбърт Дж. Уелс от 1898), продуценти: Катлийн Кенеди, Паула Вагнер, Колин Уилсън, оператор - Януш Камински, художник - Рик Картър, костюми - Джоана Джонстън, музика - Джон Уилямс, Ричард Шърмън, Робърт Шърмън, в ролите: Том Круз, Дакота Фенинг, Джъстийн Чатуин, Тим Робинс, Миранда Ото и др.
Разпространява "Съни филмс".