Европрисъединената
Меца-Мецана


Седем години след "За хората и мечките" екипът му се завръща към мечкарството. Този път обаче фокусът не е екзотиката в безскрупулното есплоатиране на животните, а състоянието на нещата след намесата на еколози и Бриджит Бардо. Познати от предишния филм цигани-мечкари принудително се отказват от своите стратегически "оръдия на труда". Закарват ги с таратайките си и им връщат свободата в парка за танцуващи мечки в Белица - най-модерният в Европа. Сторват го срещу няколко хиляди лева и декларация, че повече няма да правят така - срам и позор е, че сме на опашката в Европа и в отношението към мечките. Усмихнат чужденец-служител на Бардо упоява животните, за да им махне зловещите "обеци". Зад високите мрежи е просторно и охолно, но те сякаш тъгуват - а-ха да затанцуват, но не, музиката е зад кадър. Още по-зле, естествено, се чувстват техните ексстопани - плачат и нареждат за "питомците" си като за най-свидни същества. Броените пари доникъде не стигат, а животът в България - мизерен и отчаян - продължава. И най-непоносимото е, че жителите на Белица вкупом завиждат на мечките за меденото им всекидневие.
Контрапункт на резервата е събор, където се раздава курбан в казани. Зловеща гледка е върволицата окаяни баби и старци с охлузени погледи и дрънкащи паници.
Завръщането към Гошо и другите мечоци в новата им битност е само по себе си находка. Елдора Трайкова обаче за пореден път надскача констативността и заобикаля патетиката. С антропологична изостреност, социална деликатност и ироничен шик филмът откъртва жалузите на жалостта. Превръща се в антиутопична епикриза на държавата, а заглавието - в адекватна метафора.
След построяването на мечкарския рай в Белица няма щастливи.
След изборите на 25 юни - също. Дано БНТ излъчи по-скоро "Парк за танцуващи мечки". Поне ще ви поразсмее, за разлика от електоралния реванш.

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед


Парк за танцуващи мечки, България, 2004, документален, 53 минути, режисьор - Елдора Трайкова, сценарист и продуцент - Асен Владимиров, оператор - Емил Христов. Премиера - 14 юни 2005 в Дом на киното.