Дискретна енергийност

"Вземи очите ми" е тревожно-лирична драма на семейното не-случване. Младата Пилар (Лайя Марул) скача от леглото посред нощ, грабва синчето си Хуан и хуква в студа по домашни пантофи. Спира пред гостоприемната врата на сестра си (Роса Мария Сарда), сгодена за шотландец. По-късно научаваме, че тя е "жена на въженце", жестоко и методично малтретирана. Ясно от кого - съпругът й Антонио (Луис Тосар) се появява в къщата с жални молби да се върне "у дома". Тя хлопва резето. Той тръгва на групова терапия за превъзмогване на семейната агресия.
Пилар пък тръгва на работа - в църква. Колежките й са задружни, бъбриви, весели. Сред тях тя е контузено врабче. Постепенно обаче запърхва. Фреските я запленяват. Буржоазната й майка настоява да се прибере при съпруга си, та бил той и нещастник, либералната й сестра не дава. Антонио я обсипва с веществени доказателства за любовта си. Плахата Пилар се хваща на въдицата. Опитва да реставрира хармонията помежду им с таен секс в сестриния апартамент. В леглото е неузнаваема - красиво-трепетна, женствена, страстна. Точно там двамата практикуват любовна игричка, според която си подаряват части от тялото (откъдето идва и некоректно преведеното заглавие). На шумната шотландска сватба на сестра си Пилар се събира с Антонио - вече в новата си битност на "работеща жена". Колкото по-дълбоко обаче тя, паралелно с домакинството и майчината грижовност, потъва в историята на изкуството и в ролята си на вдъхновен гид, толкова по-дълбоко Антонио затъва в демонизма на своята комплексираност - до ексцесия, раздрала нея и мечтата й за Мадрид на пода. Мълчалива, покорна и бездиханна, Пилар най-сетне проумява нелепостта на ситуацията. Зарязва го. Този път нищо не е в състояние да я върне "у дома". Панелният комплекс остава зад гърба й.
"Вълкът козината си мени, но нрава - никога" може и да е банално женско послание, но е изведено филигранно от режисьорка, оператор и актьори. Делнично драстичната история на "Вземи очите ми" е и пореден рунд от безкрайния мач мачизъм:феминизъм. Кротко и постъпателно, през важните за Испания институции, като църквата и семейството, филмът взривява анахроничната "патриархалност". Защото всъщност е автентично-елегантен щурм срещу посредствеността, дегизирана като сила.
Повече от месец мина, откакто го гледах, а продължава да шумоли из подсъзнанието ми. Дискретната му енергийност мира не ми дава. Затова си позволих да ви занимая с него. Разбира се, мотивира ме и утопичното упование, че току-виж програматор на някоя от националните телевизии прочел колонката ми и потърсил "Вземи очите ми" за излъчване като алтернатива на евтините киновехтории, задръстили всички канали...

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед


Вземи очите ми (Te doy mis ojos), Испания, 106 минути, 2003, режисьор - Исиар Болайн; сценарий: Исиар Болайн и Алисия Луна; оператор - Карлес Луси, в ролите: Лайя Марул, Луис Тосар, Кандела Пеня, Роса Мария Сарда и др. Представен в панорама "Европа" на 10-ия фестивал на европейските копродукции.