В един от претъпканите кабинети на университета Монаш в Мелбърн, Австралия, седи човек с маратонки и бързи сини очи. Това е Роланд Бур, теолог-марксист - странна комбинация за българските представи, но много важно и бързоразвиващо се течение в постмодерната хуманитаристика.
"Манифестът" е прoчетен за пръв път през месец март тази година в Duke University в САЩ. Заедно с Ален Бадиу Роланд Бур е водещ участник в семинара "Единственост и множественост", проведен там. Публикуваният тук съкратен вариант на "Манифеста" е направен от него самия специално за в. "Култура" и това е всъщност първата му официална публикация.
Да бъде представен Роланд Бур с няколко изречения е нелека задача. В момента той е почетен професор в университета Монаш, Мелбърн, в Центъра за религиозни и теологически науки; основател е на Центърa за религиозни и политически изследвания, редовен участник в най-престижни форуми по света: в университетите Дюк, Вандербилт, Южен Мейн, Остин Колидж и много други. Гост-професор в Duke University (САЩ) - катедра по литература, Union Theological Institute, Сидни - обща религия, United Theological College, Сидни - староеврейска библеистика и обща религия... - това е една малка част от активния му академичен живот. Автор е на много книги, между които: Marxist Criticism of the Bible. London: Continuum (2003), Last Stop Before Antarctica: The Bible and Postcolonialism in Australia. Sheffield: Sheffield Academic Press (2001), Knockin' on Heaven's Door: The Bible and Popular Culture. Biblical Limits. London and New York: Routledge (1999), Novel Histories: The Fiction of Biblical Criticism. Playing the Text 2. Sheffield: Sheffield Academic Press (1997), множество статии, рецензии, участие в и съставителство на сборници...
Времето не може да ни стигне за подробен портрет на тази многостранна личност - ето, вече се приготвя за път. Довършва хаоса от книги и материали в кабинета си, оправя връзките на маратонките си и изкарва велосипеда, който досега стоеше подпрян на бюрото. Като яростен защитник на екологично чистата природна среда, възнамерява да пропътува пътя до дома си на колело; велосипедът е неговата голяма страст - минавал е пътя от Сидни до Нюкасъл, 170 километра, за един ден. Но ще го видим скоро пак - този път в София през втората половина на месец октомври, когато е поканен да изнесе няколко публични лекции в Софийския и в Пловдивския университет.
На излизане от кабинета си, пътьом, не забравя да поправи леко килналия се шарж, изобразяващ Карл Маркс, задълбочен в четене на Библията. Марксизмът също има своите удоволствия.

Н.А.