Есемесната демокрация
Никога досега - но наистина никога, и в най-черните режими - в България народният вот не е бил така унижаван.
Било е физическо насилие, било е икономическа принуда, било е фалшифициране на резултати, било е касиране на избори, било е купуване на избори, било е измама с цветни бюлетини, било е лишаване на народа от глас. Но свеждането на изборите до лотария, подмамването на гласоподавателя да отиде до урните с обещание за бонбонче не е било.
Решението да се направи томбола за участващите в изборите не е недемократично, то може би не е и незаконно. То е нещо повече - изкривяване и развращаване на самата демократична идея, която предполага съзнателно участие в решаването на общите съдбини чрез пуснатата бюлетина. Съзнателното участие предполага отговорност пред собствения ти живот. Предполага и осъзнаването на участието ти като дълг - не само към самия тебе, но и към обществото като цяло. Предполага постепенното изграждане на общество от осъзнати индивиди.
Когато участието ти на избори стане приятна разходка до бинго залата, за да си опиташ късмета, цялата дълбинна причинност на демокрацията се срутва, демокрацията се изпразва от смисъл.
Но така е, когато управляващите са движени не от убеждения, а от днешния си интерес; съвсем естествено е те да си представят, че гражданинът трябва да гласува не по убеждение, а заради очакваната днес печалба. Горко на страна, която приема участието в избори като игра на рулетка. Горко и на управляващите я - рулетката може да се окаже руска.

Христо Буцев