Удар с щека
Има нещо дълбоко смущаващо в това, че ако проектът за европейската конституция бе подложен на гласуване във френския парламент, той би получил около 80% одобрение, а 55% от същите французи, които този парламент представлява, го отхвърлиха с директен вот. Много спекулации около функционирането на демокрацията могат да се изведат оттук, но без съмнение този факт е поредното доказателство за откъснатостта на европейската политическа класа от гражданите на Европа.
Преди две години Буш, навлизайки самоволно в Ирак, разби с щеката топките на билярдната маса на позаспалото човечество, с това разбиване една нова игра трябваше да започне - това беше повторение на вечния произволен жест на властника, въвличащ народите в нова игра по стари правила.
Тези дни французите също удариха с щеката топките на масата на позаспалата Европа - и като че ли и това бе повторение: на периодично изригващото ирaционално недоволство на народите, въвличащо властниците в нова игра. В този случай обаче народите искат нови правила.
Дали наистина френският отказ от тази конституция - последван от холандския, а може би и от други - ще доведе до нови правила на играта?
Това зависи от всички европейци. Ако френският дебат, с всичките си националистически и глобалистки, пролиберални и комунистически крайности, успее да зарази другите, да предизвика общоевропейски дебат върху ценностите, а не върху изгодите, това би допринесло изключително много за създаването на така липсващото днес европейско обществено мнение. Само една общоевропейска общественост би могла да предпостави нови правила на играта, изградени вече не на пазарлъците, а на общото съгласие.

Хр. Б.